hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Očekujemo pooštravanje EU legislative o GMO-ima

Slika

U srijedu 6. rujna europske su organizacije za zaštitu okoliša izborile veliku pobjedu na najvišem sudu Europske unije. Kako javlja Friends of the Earth Europe (jedna od najvećih europskih mreža organizacija za zaštitu okoliša čiji je i Zelena akcija član), Europski sud sa sjedištem u Luxembourgu je odlučio da med zagađen genetski modificiranim sastojcima treba proći punu sigurnosnu provjeru i biti označen kao genetski izmijenjen. Ova odluka otvara vrata pooštravanju zakona Europske unije o genetski modificiranim organizmima. Više detalja pročitajte u nastavku...

Slučaj je proslijeđen Europskom sudu nakon što su 2005. godine njemački pčelari tužili bavarsku vladu zbog kontaminacije meda peludom sa testnih polja GM kukuruza (MON 810) multinacionalne korporacije Monsanto. Od Europskog suda je zatraženo da odluči da li se med koji sadrži genetski modificirani pelud definira kao genetski modificirani proizvod i da li je za tragove genetski modificiranih organizama u medu potrebna GMO autorizacija.

Mute Schimpf iz kampanje za hranu Friends of the Earth Europe tim je povodom rekao: "Ovo je pobjeda za pčelare, potrošače i pokret za poljoprivredu bez GMO-a. Med bi trebao ostati slobodan od zagađenja koje dolaze iz biotehnološke industrije. Ova odluka omogućuje izmjenu sadašnjih pravila i daje pravnu potporu za uvođenje oštrijih mjera kojima bi se spriječilo zagađenje koje dolazi od kompanija poput Monsanto-a."

Odluka u korist pčelara posredno je dovela u pitanje novu europsku regulativu kojom se odustalo od ranijeg pravila o nultoj toleranciji na neautorizirane tragove GM-a u hrani za životinje. Nova regulativa, usvojena u srpnju 2011., kao rezultat pritiska biotehnološke industrije, dozvoljava tragove neodobrenih GMO-a, unatoč izostanku pune sigurnosne provjere.


----
Ovo priopćenje objavljeno je u sklopu projekta Utjecaj hrvatskog pristupanja EU na zdravlje i okoliš, kojeg financira Europska unija kroz program IPA INFO 2009. Za sadržaj ovog priopćenja odgovorna je isključivo Zelena akcija / FoE Croatia i ni u kom slučaju se ne može smatrati da odražava stajalište Europske unije
----
 

Za više informacija:
- Mute Schimpf, food campaigner for Friends of the Earth Europe (DE, EN)
Tel: +32 (0) 2 893 10 38, mob: +32 (0) 475 703 475, e-mail: mute.schimpf@foeeurope.org
- Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije / Friends of the Earth Croatia (HRV)
Tel. +385 (0)1 4813 096, mob. +385 (0)98 719 253, e-mail: tomislav@zelena-akcija.hr

Dokumenti

Priopćenje: očekujemo pooštravanje EU legislative o GMO-ima (9.9.2011.)

PDF 197 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.