hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nastavlja se “maltretiranje” ekoloških aktivista

Judgment 6823792 1280

Prošli je petak (17. rujna 2021.) u Dubrovniku održano novo ročište povodom tužbe Razvoj golfa protiv odgovornih osoba Zelene akcije. Radi 10 minuta ročišta troje predstavnika Zelene akcije moralo je ponovno putovati iz Zagreba u Dubrovnik radi postupka koji je pokrenuo Razvoj golf.

Iz Razvoj golfa, osim njihovih dubrovačkih odvjetnika, nitko se nije pojavio. U jeku globalne ekološke krize predstavnici jedne od najstarijih hrvatskih organizacija za zaštitu okoliša umjesto bavljenja ekološkom krizom moraju se braniti od suludih optužbi.

Podsjetimo, Razvoj golf poduzetnika Aarona Frenkela stoji iza projekta izgradnje golf resorta za ultra bogate na brdu Srđ poviše Dubrovnika. Infrastrukturu za masovnu izgradnju, ekvivalent za 20 000 “običnih” građana, platili bi većim dijelom građani, a jednako tako na leđa građana pali bi i okolišni pritisci planiranog projekta apartmanizacije.

Zelena akcija, s inicijativom Srđ je naš i Udruženjem hrvatskih arhitekata, 2016. na sudu je srušila rješenje o prihvatljivosti zahvata na Srđu za okoliš, radi dokazanih nezakonitosti. Još ranije Visoki upravni sud ukinuo je odluku o izmjeni prostornog plana kojom je obuhvat zahvata povećan 3 puta. Razvoj golf je 2017, nezadovoljan presudama hrvatskih sudova, putem svoje nizozemske tvrtke Elitech na međunarodnom arbitražnom sudu tužio Republiku Hrvatsku navodno tražeći odštetu od 500 milijuna Eura. Zelenu akciju Razvoj golf je tužio jer je plakatima pozivala hrvatske vlasti da ne podlegnu pritisku arbitraže. Nove dozvole, skoro identične nezakonitima, izdane su 7 tjedana nakon pokretanja arbitraže. Radi upozoravanja da bi se to moglo dogoditi, Razvoj golf je želio Zelenoj akciji zabraniti javne istupe o tom projektu, a u ovom postupku želi nas kazniti sa više od 200 000 kuna.

S obzirom da je postalo izgledno kako arbitražni postupak neće završiti onako kako su Elitech i Razvoj golf naumili, jer europski sud arbitražne sporove tvrtki s područja EU protiv EU država članica smatra protivnim europskom pravu, Aaron Frenkel odlučio je 2020. godine Hrvatsku tužiti i kao privatna osoba, državljanin Izraela. Po svemu sudeći, Razvoj golf i ljudi koji stoje iza njega ne odustaju od namjere da od Republike Hrvatske i njenih građana naplate 500 milijuna eura, a da najaktivniju hrvatsku organizaciju za zaštitu okoliša pokušaju ugasiti iscrpljivanjem sudskim postupcima i nametanjem kazne od preko 200 000 kuna.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.