hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!

„Ako Milan Bandić još nije shvatio da ne želimo ovakav destruktivan GUP, građani i građanke će mu to jasno poručiti na još jednom prosvjedu“, izjavili su danas Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga Siget ispred zagrebačke Gradske skupštine. Udruge su najavile prosvjed ispred Skupštine (Ćirilometodska 5) za ponedjeljak, 9. prosinca, u 08:15 sati, uoči održavanja iduće sjednice.

Iako je Bandić, suočen s odlučnim otporom javnosti i nejedinstvom u gradskoj koaliciji, povukao GUP (Generalni urbanistički plan) iz hitne procedure te se on neće naći na idućoj sjednici, zbog svih manipulacija u proceduri te opasnog sadržaja GUP-a, udruge su odlučile svejedno organizirati prosvjed upozorenja.

Udruge zahtijevaju obustavu procesa donošenja GUP-a te izradu novog i pravednijeg dokumenta koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada. „Bandićev“ GUP donosi samo nastavak urbanističkog divljanja, novu privatizaciju prostora, daljnje ignoriranje javnog interesa te sasvim pogrešne korake u prometnoj politici.

Konkretno, ovaj GUP donosi iznimke kojima se omogućava neograničena količina izgradnje u Donjogradskim blokovima, poput projekta „Cvjetni“ Tomislava Horvatinčića gdje su u pojedini slučajevima balkoni stanara bili potpuno zazidani zbog nove izgradnje. Nadalje, GUP omogućava izgradnju novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili. Za izgradnju garaža formalno će biti potrebna samo kratka studija čiji sadržaj će Bandićevi poslušnici lako moći prilagoditi. Zatim, na Golf igralištu u Blatu omogućuje se veća gradnja od propisane. Svakako je najsporniji i po obimu najveći problem ovog GUP-a tzv. Zagrebački Manhattan. Čak i prema posljednjem prijedlogu, gotovo na polovici površine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgovački i ugostiteljski objekti i na taj način nepovratno uništiti ovaj prostor. Za potrebe investitora, koji je sličnim projektom već digao na noge tisuće prosvjednika u Beogradu, Bandić potpuno ignorira tisuće primjedbi građana i građanki Zagreba koji su se usprotivili ovakvoj devastaciji.

Udruge naglašavaju kako Bandić u isto vrijeme, dok gazi po željama stanovnika Zagreba i pokušava graditi Manhattan, stanovnike Zagreba pušta da se guše u smeću i još im za idući sjednicu Skupštine priprema poskupljenje odvoza otpada. Zbog svega toga pozivaju na prosvjed i još jedan glasan otpor Bandićevim nasrtajima na resurse grada.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.