hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nakon što je izvozao Zagrepčane, Bandić uvodi kartu za vožnju ZET-om od 30 minuta

Zet tram bus

Zelena akcija smatra kako razlog za uvođenje karte za javni prijevoz ZET-a, čija će cijena biti 4 kune, a valjanost 30 minuta, nije briga gradonačelnika Zagreba za građane i građanke, nego tek još jedan potez kojim se želi dodvoriti biračima i biračicama uoči skorašnjih lokalnih izbora. Slično kao što je samo dva tjedna uoči lokalnih izbora 2009. uveo besplatan javni prijevoz na dvije stanice udaljenosti od Trga bana Jelačića da bi to pravilo ukinuo već na početku 2011.

Zagrebački javni prijevoz je preskup i nefunkcionalan, a jedan od koraka prema unaprjeđenju stanja je uvođenje jeftinijih karata za kraće relacije. Još prije nekoliko godina Zelena akcija je ukazivala da bi uvođenjem jeftinijih karata za kratke relacije ZET dobio nove korisnike i korisnice i smanjio gubitke. Sada, napokon, ZET najavljuje da će uvesti novu kategoriju karata jeftinijih karata za kraće relacije u odnosu na dosada jedine dostupne karte za jednu vožnju čija je vrijednost 10 kuna i koje vrijede 90 minuta. Svakako izražavamo zadovoljstvo za uvođenje ovakvog sustava, ali žao nam je što dolazi tako kasno.

Ova mjera, sama za sebe, neće rezultirati dovoljnim unapređenjem sustava javnog prijevoza u Zagrebu. Krajnji cilj je uspostaviti sustav koji će potaknuti značajan broj vozača automobila da svoja vozila češće ostave kod kuće, a da za prijevoz koriste tramvaje ili autobuse i tako smanje gužve na prometnicama te smanje negativan utjecaj prometa na okoliš. Međutim, da bi se to desilo, potrebno je riješiti još niz problema, a ne samo predizborno uvoditi jeftinije karte za kratke relacije.

Npr. prosječna brzina tramvaja u Zagrebu je oko 14 km/h, što nije puno brže od tramvaja s konjskom zapregom koja je u našem gradu uvedena prije više od 125 godina. Napredak koji je u tom periodu ostvaren je sramotan. Također, od kada funkciju gradonačelnika vrši g. Bandić, u Zagrebu nije izgrađen niti jedan metar nove tramvajske pruge. Otvorenje tramvajske pruge do Dubca, koje je uslijedilo ubrzo nakon što je g. Bandić prvi put izabran za gradonačelnika, rezultat je izgradnje za vrijeme njegovih prethodnika. U moru različitih besmislenih zahvata pri kojima je gradonačelnik „izvozao“ Zagrepčane i Zagrepčanke u posljednje vrijeme, od famoznih fontana, postavljanja terasa na Cvjetnom trgu, siječe stabala u Gajevoj i Masarykovoj, pokušaju betoniziranja livade pored bolnice Rebro, uz činjenicu da je g. Bandić u ovih 16 godina upravljao ukupno s preko 150 milijarde kuna, nerazumljivo je zašto je javni prijevoz ostao zanemaren. Jedino veliko ulaganje bila je kupovina novih autobusa i tramvaja, što je među ostalim uzrokovalo i tehničke i financijske probleme, a koji na žalost nisu niti povećali prosječnu brzinu vožnje niti dostupnost tramvajske mreže.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.