hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Najava tribina na Okolišnom filmskom festivalu

Pn9a1180

U sklopu 6. Okolišnog filmskog festivala, 25. i 26. svibnja, održat će se dvije zanimljive tribine o utjecaju modne industrije na okoliš i ljudska prava te aktivizmu i građanskom neposluhu.

Tribina: “Nevidljivi utjecaj modne industrije”

U subotu 25.5., s početkom u 15:30 h u Zelenoj akciji, Frankopanskoj 1, održat će se tribina naziva “Nevidljivi utjecaj modne industrije”. Tema tribine je problematika modne industrije iz različitih perspektiva; okolišne, ekonomske, radničke, ali i feminističke, budući da većinu zaposlenih u tom sektoru čine žene. Kako sve ne bi ostalo na razini problema, čut ćemo i pozitivne primjere praksi u borbi protiv ovog problema i promišljati o rješenjima.

Na tribinu nam dolaze redom sjajne sugovornice koje su svojim djelovanjem na neki način povezane s tekstilnom, odnosno modnom industrijom.

Tako ćemo od Petre Krpan, asistentice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, čuti više o tome koje sve probleme za okoliš i klimu uzrokuje modna industrija; od uzgoja sirovina za proizvodnju, same proizvodnje, transporta, skladištenja, prodaje – pa sve do toga što se kasnije događa s otpadnim tekstilom.

O trenutnoj situaciji s tekstilnom industrijom u Hrvatskoj, s naglaskom na radnička, ali i ženska prava unutar te industrije ispričat će nam Ivana Biočina, autorica knjige “Proizvedeno u Hrvatskoj – Tranzicija hrvatske tekstilne industrije”. Zajedno ćemo promisliti o tome koji su to sustavni mehanizmi koji hrane ove problematiku te kako se protiv njih što učinkovitije boriti.

Zato smo pozvali Višnju Huljev i Sonju Tudor iz incijative Fashion Revolution Croatia iz Rijeke koje će nam predstaviti svoju lokalnu inicijativu i aktivnosti, kao i ispričati više o globalnom pokretu Fashion Revolution koji se bori protiv negativnih i pogubnih praksi za okoliš i ljude, posebno marginalizirane društvene skupine.

Nakon tribine u Zelenoj akciji, u kinu Europa ćemo prikazati film “Stvarna cijena” (“True cost”) redatelja Andrewa Morgana koji će nam vizualno dočarati ono što smo imali_e priliku čuti od naših sugovornica.

Ako ste zabrinuti za okoliš i ljudska prava unutar te industrije te biste htjeli učiniti nešto više od samog bojkotiranja “zlih” brendova, tribina je pravo mjesto za vas; osim argumenata stručnjakinja za tu temu, porazgovarat ćemo o tome što je potrebno napraviti kako bi se kaos zaustavio te koliko problema može riješiti  individualno djelovanje i osobni izbori, a kada i kako bismo trebali_e tražiti sustavna rješenja za ovaj problem.

Tribina: “Na rubu zakona – građanski neposluh kao otpor sustavu”

U nedjelju 26.5., s početkom u 20:30 h u Kinu Europa održat će se tribina naziva “Na rubu zakona – građanski neposluh kao otpor sustavu”.

Tema tribine će biti razgovor o tome što i kako činiti u situacijama kada svi sustavni mehanizmi zaštite zakažu i ne vode promjeni koja je nužna. Razgovarat ćemo s Leonardom Šmigmator iz inicijative mladih “Fridays 4 future – Zagreb” koji su organizirali velike prosvjede učenika_ca za klimu i Luciom Steinwender, aktivistkinjom iz Austrije koja je imala prilike sudjelovati u jednoj od najvećih akcija građanskog neposluha u Europi – Ende Gelaende. Čut ćemo malo više o različitim načinima organiziranja, potrebi za građanskim neposluhom kao i njihovom aktivističkom iskustvu. Građanski neposluh ima dugu povijest i uvijek je prisutan u trenucima kada se čini da ništa drugo ne preostaje. Takva je i sadašnja situacija, kada će velik dio svijeta prema predviđanjima unutar dva desetljeća osjetiti posljedice klimatskog kolapsa. Iz tog razloga, učenici izlaze iz školskih klupa, dok drugi uzurpiraju “business as usual” stav, znajući da će možda zbog toga završiti u pritvoru. Možda su baš ove priče ono što vam treba kako biste skupili motivaciju za pružanje otpora.

Tribinu će moderirati Marija Mileta, asistentica na Programu klimatskih promjena u Zelenoj akciji.

Cijeli program Okolišnog filmskog festivala možete pronaći na službenoj stranici.

Festival je organiziran u sklopu projekta “Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti”. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.