hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ministarstvo okoliša podilazi HEP-u u slučaju Plomina 1

459839 386931418089757 1700777412 o

U dokumentaciji koja je upućena u javnu raspravu o produženju rada termoelektrane (TE) Plomin 1 za 15 do 20 godina, neistinito je navedeno kako je za ovaj projekt proveden postupak procjene utjecaja na okoliš. Utvrđeno je to na sinoćnjem javnom izlaganju u Plomin Luci, gdje su predstavnici HEP-a i tvrtke Ekonerg, koja je izrađivač dokumentacije, morali priznati da navedena informacija nije točna.

Procjena utjecaja na okoliš  nužna je kako bi se utvrdilo je li neki projekt prihvatljiv za okoliš ili ne. Kroz ovaj se postupak detaljno analizira utjecaj na zdravlje ljudi, prirodu, klimatske promjene, turizam, postupak zbrinjavanja i odlaganja pepela, utjecaj tijekom izgradnje/rekonstrukcije i brojni drugi elementi.

“Taj postupak je sada potpuno izostao. Ne samo to, nego je u Stručnoj podlozi Zahtjeva za izmjenu uvjeta okolišne dozvole za postojeće postrojenje TE Plomin 1, koji je predmet javne rasprave, u poglavlju A3 neistinito navedeno da je ovaj postupak proveden još 2012. godine”, upozorila je Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Nakon što su okolišni aktivisti postavili pitanje o ovom postupku, predstavnici HEP-a i Ekonerga  prvo su priznali kako ovaj postupak nije proveden. Nakon toga su ipak tvrdili da je taj postupak proveden za TE Plomin C 2012. godine, od kojeg se odustalo pa da se može jednostavno iskoristiti za Plomin 1, a na kraju su završili s tvrdnjom da Ministarstvo okoliša nije tražilo da se za Plomin 1 provede ovaj postupak pa stoga nisu bili dužni to niti napraviti.

“Iz ove nekonzistentne i kontradiktorne argumentacije jasno je da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podilazi HEP-u i mimo propisa im olakšava dobivanje okolišne dozvole za TE Plomin 1”, zaključio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Podsjetimo, Plomin 1 je iznimno stara termoelektrana na ugljen, izgrađena prije gotovo 50 godina, koja je prošle godine zatvorena zbog velikog požara. Čak i da nije došlo do požara, morala bi biti zatvorena 31.12.2017. zbog previsokih emisija koje su neusklađene s Europskom direktivom o industrijskim emisijama.

Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra se protive produljenju rada jer zagađenje iz TE na ugljen uzrokuje više slučajeva prijevremene smrti svake godine te velik broj bolesti dišnog sustava. Ovakva postrojenja glavni su uzrok klimatskih promjena, čije posljedice nažalost sve češće vidimo i u Hrvatskoj. Ako želimo izbjeći klimatski kaos, moramo započeti ozbiljnu niskougljičnu tranziciju proizvodnje energije i prihvatiti činjenicu da fosilna goriva poput ugljena nemaju budućnost. S obzirom da u Hrvatskoj nema ugljena, ovim potezom bismo zadržali ovisnost o uvoznoj energiji. “Porazno je da HEP nikako ne uspijeva napraviti odmak od neodržive i zastarjele energetske politike u kojoj i narednih desetljeća bitan dio energije dobiva iz ugljena, zanemarujući potencijal obnovljivih izvora energije, pogotovo sunca i vjetra”, dodao je Zoran Tomić iz Greenpeacea.

Javna rasprava o ovoj namjeri HEP-a za produljenje rada Plomina 1 traje do 09. svibnja, a stručna podloga i njen sažetak dostupni su na web stranici Istarske županije. “Pozivamo građane i građanke da se uključe u javnu raspravu oko ovog štetnog projekta”, naglasio je Ivčić. Svi se mogu uključiti u javnu raspravu slanjem primjedbi na adresu: Istarska županija, Upravni odjel za održivi razvoj, 52100 Pula, Flanatička 29.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.