hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Metoda prostornog planiranja u Zagrebu

Nakon što su u ovoj zemlji ukinuti «prostorno planiranje» i «urbanizam», a uspostavljeno «prostorno uređenje» naši gradovi (a obala?) razvijaju se više stihijski nego planski.

Vlada zakon jaćega ili onoga koji je spreman i potući se za svoje interese, na što će nas zauvijek podsjećati neboder na uglu Avenije Grada Vukovara i Avenije nauka. Tajkuni imaju u svako doba dana slobodan pristup u kancelarije gradskih «dužnosnika» da tamo izbore svoje osobne i grupne interese. A udruge građana i građanske inicijative ne mogu u tekućoj izmjeni GUP-a izboriti pozitivno rješenje niti na jedne od svojih primjedbi koje se bave općim i javnim interesima.

Jedan aktualan javni dokument pruža nam mogućnost uvida u skrovite i nimalo ružičaste poslove «prostornog uređenja» u Gradu Zagrebu. To je dio dokumentacije koju su primili zastupnici Gradske skupštine i vijećnici gradskih četvrti u proceduri izmjena i dopuna GUP-a 2006. godine koja sadrži jedan Zaključak (Gradskog poglavartva) o utvrđivanju liste prioriteta važnih projekata za Grad Zagreb i još devet Zaključke o dopunama gore navedenog Zaključka.

Vera Petrinjak-Šimek
urbanistica u mirovini

Dokumenti

Cijeli članak

PDF 85 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.