hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Mala šetnja Zagrebom

Zelena akcija je u nekoliko navrata upozoravala na lošu prometnu infrastrukturu grada Zagreba, koja je u posljednjih nekoliko godina postala kronični problem cijeloga grada.

Odraz prometne nekulture u Zagrebu naročito se očituje stavljanjem vozila na prvo mjesto, tolerirajući pritom parkiranje na stazama za pješake i zelenim površinama. To nas je potaknulo da 15. lipnja 2004. godine u suradnji s udrugom RODA, organiziramo akciju "Mala šetnja Zagrebom". Šetnja je započela kod dječjeg vrtića Trešnjevka u Badalićevoj ulici, tekla je Kranjčevićevom ulicom do Ogrizovićeve i završila u Badalićevoj ulici u dječjem vrtiću. Aktivistima i biciklistima Zelene akcije te mamama iz udruge Roda pridružile su se i mame gradske četvrti Trešnjevka, invalidi i "poznata mama" Uršula Tolj. Tijekom šetnje prigodne letkiće smo stavljali iza brisača automobila koji su tog trenutka bili parkirani na nogostupima i tako onemogućavali građanima prolaz.

Ono što smo željeli postići ovom akcijom, je upozoriti i apelirati na vozače, da prilikom parkiranja svojih vozila ostave dovoljno prostora za siguran i nesmetan prolaz pješaka, osoba u invalidskim kolicima, roditelja s djecom i biciklista.
Isto tako apeliramo na Gradsko poglavarstvo, točnije Odjel za promet, da se konačno uspostavi kvalitetna prometna signalizacija, odnosno da se u tako kritičnim ulicama, kao što je Ogrizovićeva, parkirališna mjesta ucrtaju vodoravno s nogostupom. Time bi se primoralo vozače, da svoja vozila parkiraju na za to označena mjesta, ostavilo bi se dovoljno mjesta za sigurno kretanje pješaka, a uklonile bi se i eventualne dvojbe policije prilikom ispisivanja kazni za nepropisno parkiranje.

Također želimo apelirati na građane da se, što je češće moguće, koriste gradskim javnim prijevozom, biciklima ili da pješače, kako bi se barem donekle ublažili prometni čepovi.

Zeleni telefon je ovom malom akcijom želio uključiti sve društvene skupine koje se svakodnevno susreću s prometnim kaosom, a posebice osobe u invalidskim kolicima, roditelje s malom djecom, pješake i bicikliste.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.