hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

LNG terminal na Krku – neisplativ i neprihvatljiv gubitak!

Povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike projekt plutajućeg LNG terminala na otoku Krku ocijenilo je prihvatljivim za okoliš, usprkos argumentiranom protivljenju građana i organizacija civilnog društva.

Danas su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali prosvjednu akciju ispred zgrade Ministarstva gdje se održavala 3. sjednica Povjerenstva.

Akcija je održana povodom odbijanja većine primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš za plutajući LNG terminal, uključujući primjedbe okolišnih organizacija. Naime, od oko 845 primjedbi od strane preko 160 podnositelja_ica, nije ih prihvaćeno čak 80 posto. Većina komentara zaključuje kako je ovaj projekt izuzetno štetan za okoliš, klimu, turizam, itd., a uz to je i ekonomski  neisplativ i neodrživ te mu se protivi lokalno stanovništvo.

Među glavnim primjedbama koje su odbijene, nalaze se i primjedbe na korištenje morske vode za uplinjavanje, kao i korištenje klora. To je ocijenjeno kao prihvatljivo za okoliš, iako postoje podaci i studije koje govore suprotno. Primjerice, u Italiji kod mjesta Porto Viro već je dokazan značajan negativan utjecaj klorirane morske vode korištene za postupak uplinjavanja, a koja se ispušta iz LNG postrojenja.

“Prihvaćanje ovakve neozbiljne Studije smatramo skandaloznim. Očito je da postupak procjene utjecaja na okoliš služi samo kao opravdanje ovog i sličnih projekata, dok se sudjelovanje javnosti pretvara u farsu”, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Zelena akcija se protivi izgradnji i plutajućeg i kopnenog LNG terminala te stoga pokreće kampanju „Kontra LNG-a!” čiji je cilj zaustaviti realizaciju projekta kao i svu novu popratnu plinsku infrastrukturu u Hrvatskoj. Plin nije tranzicijsko odnosno prijelazno gorivo jer će produljiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, usporiti prelazak na niskougljično gospodarstvo i pogoršati već postojeće posljedice klimatskih promjena.

“Sljedeći korak u kampanji, ukoliko Ministarstvo izda pozitivno rješenje, bit će, među ostalim aktivnostima, pokretanje upravnog spora”, najavila je Mileta.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.