hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

LNG presuda neće zaustaviti kampanju protiv izgradnje terminala

1

Jučer, 25. 2.2019., godine Upravni sud u Rijeci je odbacio sve tri tužbe koje su Zelena akcija i Zelena Istra, Općina Omišalj te Primorsko-goranska županija podnijele protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o prihvatljivosti zahvata plutajućeg LNG terminala za okoliš.

Presuda je donesena odmah nakon jučer održanog drugog ročišta. Sutkinja je kratko navela kako nije utvrdila nezakonitosti u postupku donošenja rješenja o procjeni utjecaja na okoliš.

"Nažalost nismo iznenađeni presudom. Smatramo kako je Vlada RH, kao i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, donošenjem odluke o državnom sufinanciranju plutajućeg LNG terminala te najavama o skorašnjem početku radova uvelike utjecala na rezultate ovog sudskog spora. Moglo bi se tvrditi kako je to i svojevrsni javni pritisak na sud", izjavila je Marija Mileta, voditeljica kampanje protiv LNG terminala u Zelenoj akciji.

Detaljno će obrazloženje tužitelji dobiti naknadno s presudom, na koju postoji mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu.

"Nažalost, ovaj primjer pokazuje kako u Hrvatskoj zapravo nema adekvatne pravne zaštite u postupcima zaštite okoliša. Naime, u ovom, kao i drugim okolišnim predmetima pred upravnim sudovima u RH, bila su odbijena predložena vještačenja, kao i svjedočenja, što takoreći znači, da nije bilo uobičajenog dokaznog postupka", rekla je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

Zanimljivo je kako je, bez obzira na neusklađenost ovog zahvata u okoliš s prostornim planom, sud zauzeo stav kako to nije predmet ovog sudskog postupka već postupka osporavanja lokacijske dozvole.

"To je vrlo neobično jer je usklađenost s prostornim planom preduvjet pokretanja postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš", dodala je Leljak Gracin.

Ova presuda svakako ne označava kraj borbe protiv ovog izuzetno štetnog projekta.

"Nevjerojatna je razina pritiska i institucionalnog nasilja koju Vlada RH i tvrtka LNG Hrvatska vrše nad lokalnom zajednicom, kao i svih 18.944 građana i građanki koji su dali svoj potpis protiv projekta. Ovakvo se stanje kršenja ljudskih i građanskih prava nikako ne smije normalizirati. Stoga će Zelena akcija nastaviti s kampanjom protiv čitavog LNG projekta kao i davanjem podrške lokalnoj zajednici na Krku", zaključila je Mileta.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.