hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

LNG Hrvatska uništava klimu i našu budućnost

Dizajn bez naslova  22

Tvrtke poput LNG Hrvatska zarađuju na zagađenju, a plin koji dovoze i koristimo u kućanstvima truje nas i naše obitelji.

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije i inicijative Extinction Rebellion Zagreb danas su pred sjedištem LNG Hrvatska održali akciju kako bi ukazali na štetnosti daljnjeg proširenja LNG terminala na Krku i gradnje novih plinovoda. Ploču s nazivom tvrtke prekrili su velikim transparentom na kojem su popisali njene grijehe.

“Ova tvrtka i Vlada RH pokušavaju krčki terminal prikazati kao svojevrsnog spasitelja u krizi, a plin kao gorivo potrebno u tranziciji. No, ono što doista rade jest da nas dugoročno osuđuju na ovisnost o fosilnim gorivima, štetu po naše zdravlje i klimu, a povrh svega, zarađuju na zagađenju”, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

Nedavno objavljene znanstvene studije iz SAD-a otkrile su vrlo zabrinjavajuće posljedice korištenja plina u kućanstvima. “Plinski štednjaci, koje mnogi imaju doma, mogu emitirati veće količine benzena, kemikalije povezane s rakom, iznad, recimo, razine pasivnog pušenja ili čak iznad razina koje se nalaze u blizini naftnih i plinskih postrojenja”, pojasnila je Mileta i dodala: “Osim toga, otkriveno je da su plinski štednjaci odgovorni za više od 12 posto svih slučajeva astme kod djece u SAD-u”.

Današnja akcija nadovezuje se i na nedavno održani Jadranski klimatski kamp na Krku tokom kojeg je organiziran miran prosvjed protiv proširenja kapaciteta LNG terminala, a u kojem je sudjelovalo više od stotinu aktivista i mještana. Dio aktivista je tom prilikom nenasilno ušao u prostor LNG terminala na što su zaštitari LNG Hrvatska reagirali nasiljem prekoračivši svoje ovlasti. “Danas smo došli poručiti LNG Hrvatska da njihovo nasilje i represija države prema klimatskim aktivistima neće zaustaviti našu borbu protiv njihovih štetnih projekata”, rekla je Sara Matić iz Extinction Rebellion Zagreb, inicijative koja je organizirala kamp.

Unatoč mirnom i nenasilnom prosvjedu bez uzrokovanja štete te nepotrebno grubom i nezakonitom ponašanju zaštitara, 26 je aktivista privedeno. To pokazuje da policija i vlast tj. HDZ nisu tu da štite građanke i građane, već privatne interese prljavih tvrtki.

“Ujedinjeni u klimatski pokret u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu, borit ćemo se sve glasnije protiv industrije fosilnih goriva te represije kapitalističkog sustava i države koji štite njen profit. Zalagat ćemo se da resursi i ulaganja budu usmjereni u lokalnu obnovljivu energiju i odrast”, dodala je Matić.

Ono što trebamo su zdravi, obnovljivi energenti u vlasništvu lokalnih zajednica. “Umjesto investiranja u prljavi plin i tvrtke poput LNG Hrvatska, Vlada nam mora omogućiti pristup energiji budućnosti kao što je Sunčeva, a ne prošlosti. Mora ozbiljno shvatiti klimatske promjene, čijim teškim posljedicama smo ovo ljeto svjedočili, dok još imamo vremena za zaokret”, zaključila je Mileta.

Akcija je održana povodom današnjeg Globalnog dana akcije za ukidanje fosilnih goriva. Više od 650 prosvjeda i akcija u 54 države će se odviti ovaj vikend u solidarnosti s klimatskim maršem u New Yorku 17. rujna uoči summita UN-a na temu Ciljeva održivog razvoja.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.