hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Lidersko organiziranje i aktivna solidarnost

Dizajn bez naslova  47

Kroz suradnju na zajedničkom projektu s centrom Ulex, Zelena akcija ima priliku sudjelovati na treninzima za aktivistkinje i aktiviste koji se održavaju u Španjolskoj, točnije u malom selu u blizini grada Trempa. Dobio sam priliku sudjelovati na jednom treningu pod nazivom “Leaderful organising and active solidarity”.

Piše: Leonardo Mikac, član Aktivističke grupe Zelene akcije

Trening se također odvijao u tom malom mjestu gdje se nalazi edukacijski centar. Uz nas, na treningu je prisustvovalo još dvanaestero osoba iz nekoliko zemalja Europske unije te je on trajao tjedan dana, od 30.10. do 6.11.
Počeli smo s upoznavanjem, dogovorom oko pravila, podjelom u grupe za obavljanje nekih sitnih “kućanskih” obaveza te samim rasporedom oko treninga i slobodnog vremena kojeg smo maksimalno koristili za razgledavanje tog predivnog mjesta. 

U ovo kratko vrijeme koje smo proveli tamo, stvorili smo prostor u kojem su se svi osjećali sigurno, uključeno, ali i spremno za učenje. Sam trening smo prolazili kroz mnogo zabavnih načina, odnosno kreativnih zadataka za postizanje ciljeva koje smo sami postavili na početku. Preispitivanjem struktura organizacija, odnosa unutar istih, individualni doprinosi, problemi s kojima se susrećemo, kako privući osobe da se pridruže ili podrže akcije/pokrete te koliko je sama solidarnost unutar organizacije bitna, ali i prema drugim organizacijama i općenito. Sve smo pokušali na vlastitim primjerima u grupama s osobama iz drugih organizacija kako bismo dobili širu perspektivu.

Negdje pred kraj treninga smo se složili kako često osobe koje se aktivno uključuju u borbe za ljudska prava čine to iz osobnih razloga, stoga imaju veliku motivaciju, ali je i opasno zbog sporog i malog napredovanja u istim. Zaključili smo kako je važno, individualno, postavljati izvedive ciljeve, stvoriti odnose koji nas potiču i podržavaju, no najbitnije je osvijestiti vlastitu motivaciju. Bilo je ugodno i neugodno iznenađujuće primijetiti kako smo svi upoznati s teorijskim dijelom na neki način, dok se više treba poraditi u praksi, ali naravno nije sve za svaku organizaciju, kao ni za pojedinca. 

Naravno, svrha je bila naučeno primijeniti u našoj aktivističkoj grupi pa mi je drago da uvijek postoje kreativni načini za unapređenje. Promjene se ne događaju same i bez razloga. One jesu spore, ali mi smo ključan faktor. Svi počinjemo negdje iz sličnih ili različitih razloga, napredujemo edukacijom i aktivnom primjenom naučenog/viđenog u zajednici. Potičemo druge i pokušavamo prenijeti što više te i mi tu postajemo vođe, jer vođa nije samo jedna ili više osoba, već pokret u cijelosti koji nas tjera na naše djelovanje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.