hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Kreće sa radom energetsko savjetovalište

"Halo, Zelena akcija, čuo sam da znate kako se može napraviti solarni kolektor?"

Već neko vrijeme zovu nas ljudi koji bi htjeli saznati bilo što o štednji električne i toplinske energije u kućama, stanovima, zatim gdje se mogu kupiti solarni sustavi za grijanje vode, i paneli za proizvodnju “kućne struje”, pa čak kako se može napraviti bio-gorivo za aute. Neke odgovore smo imali odmah, neke smo pronašli, sve u svemu to nas je potaklo da pokrenemo pilot projekt Solarni Info Centar, savjeti za održivo korištenje energije.

20. i 21.10. u Zelenoj akciji se održala radionica "Energetsko savjetovanje za kućanstva". Predavač g. Matjaž Malovrh, iz Gradbenog instituta ZRMK iz Ljubljane, u dva dana nam je prenio iskustva o pokretanju i 10-godišnjem radu savjetovališta u Sloveniji. Jedan od impresivnih rezultata je da projekt ENSVET slovensku državu košta 5,5 tolara ili 0,18 kn po ušteđenom kilovatsatu. Drugim riječima to je najjeftinija i najčišća “proizvodnja energije” zato jer se ne mora generirati u elektranama ili toplanama. Smanjena potrošnja energije nije snizila standard života, kako se to često misli, (prisjećamo se redukcija struje u 80tima), naprotiv redovna anketiranja savjetovanih Slovenaca i Slovenki pokazala su smanjenje tekućih troškova i ukupne emisije CO2 u atmosferu!

Od XI. mjeseca gradjani će nas moći kontaktirati telefonom i e-mailom te najaviti se i osobno doći u Zelenu akciju gdje će se moći dobiti odgovori, koje naravno znamo. Time želimo podići nivo svijesti o pametnom korištenju postojećih energetskih resursa, struje, plina, vode i ostalog, te mogućnostima korištenja obnovljivih izvora.

Isto tako htjeli bi ukazati onima koji odlučuju o energetskoj politici da se problem pomanjkanja energije može rješavati i sa druge strane, tj. smanjivanjem potrošnje, a ne samo gradnjom novih termo i hidroelektrana ili nedobog nuklearki. Krajnje je vrijeme, nafta više nije jeftina, plina ima u ograničenim količinama, a gradnjom novih velikih HE možemo samo narušiti osjetljive riječne eko-sustave. Međutim Sunce još uvijek sija. ...osim ako nam klimatske promjene kao posljedica dosadašnjeg energetskog divljanja i to ne uskrate.

Projekt Solarni Info Centar financira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Za više informacija:

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.