hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Konferencija Leaderful Organising: Building Sustainable Capacity for Social Change

Cover web  naslovnica doga%c4%91aja na facebooku   25

U sklopu projekta ISELE od 3. do 4. lipnja 2023. u Briselu je održana je konferencija Leaderful Organising: Building Sustainable Capacity for Social Change  u svrhu jačanja kapaciteta unutar organizacija i društvenih pokreta. Konferencija je okupila više od 30 lokalnih i međunarodnih sudionika.

Konferencija je okupila više od 30 edukatora i aktivista iz cijele Europe koje smo povezali s lokalnim sudionicima. Cilj ovog povezivanja je stvaranje uvjeta za formiranje dublje razine zajednice i izgradnje mreže edukatora i aktivista na temu liderskog organiziranja za poduzetničko vodstvo. 

Na konferenciji su predstavljene različite metodologije i kompetencije koje služe kao potpora prilikom učenja i transformativnog vođenja pokreta, kao i nova platforma za učenje SUTRA. Osim toga, konferencija je bila izvrsna prilika za predstavljanje Priručnika za trenere i kurikulum na kojem su posljednjih 10 mjeseci radili svi partneri i da se testira metodologija i alati za podršku i transformaciju pokreta u vođene pokrete (leaderful organizing).  

Nakon konferencije je održan partnerski sastanak na kojem je sudjelovala Sunčica Lazanski kao predstavnica Zelene akcije. U nastavku prenosimo dio njenog iskustva.

 

Leaderful organising trening održan je u Briselu početkom lipnja i sastojao se od vježbanja vještina organiziranja, suradnje i umijeća donošenja grupnih odluka. Trening je započeo upoznavanjem grupe i grupnih potreba, a posebno me se dojmilo to što su uvodnim pozdravom obuhvaćene mnoge skupine koje inače bivaju na margini ili njihovi identiteti nisu prepoznati.

Tijekom treninga proučavale su se grupne strukture koje nemaju hijerarhiju i izazovi koje takva vrsta organizacije donosi. Velik naglasak stavljen je na dekonstrukciju termina vodstvo i na to kako ga percipiramo, a vježbe su bile iskustvene i praktične s povremenim teorijskim intervencijama i radom u grupama. 

Radionica koja je na mene ostavila najsnažniji dojam odnosila se na vrlo nevidljive ili teško vidljive strukture ranga koje svaka osoba donosi u prostor. Taj rang može biti stečen, naslijeđen ili oboje, a može biti strukturalan, psihološki, kontekstualan, spiritualan i identitetski. Navedena mi je radionica pomogla osvijestiti da u kontekstu aktivizma imam mnogo veći rang nego mnogi novi aktivisti_kinje koji nam se tek priključuju što mi je pomoglo s regulacijom emocije ljutnje koju često osjećam zbog manjka angažmana s njihove strane. 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.