hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Koga štiti ministar Zmajlović? Okoliš ili mafiju?

Ministar Zmajlović odgovoran je za nerješavanje kaosa u sustavu gospodarenja otpadom, zbog čega u Hrvatskoj ima preko 2.000 divljih odlagališta, a sumnjivi poduzetnici ostvaruju milijunsku korist. Jedno od najvećih divljih odlagališta građevinskog i opasnog otpada već više od desetljeća nalazi se u Ježdovečkoj šumi na zapadu Zagreba, gdje se uz znanje Ministarstva okoliša otpad ilegalno zakopava u tlo nakon nezakonitog krčenja šume i eksploatacije šljunka i pijeska.

Ovdje su danas aktivisti Zelene akcije održali prosvjednu akciju i doveli bager kojim su otkopali dio otpada te istaknuli transparent „Koga štiti ministar? Okoliš ili mafiju?“.

Na problem ilegalnog odlagališta u Ježdovcu ukazujemo već 10-ak godina, od kada smo više puta prijavljivali slučaj inspekciji zaštite okoliša, šumarskoj inspekciji, građevinskoj inspekciji, vodopravnoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a policiji smo prijavili registarske oznake teretnog vozila iz kojeg je na ovoj lokaciji istovaren otpad. Navedene institucije nisu napravile gotovo ništa na rješavanju problema već su uglavnom prebacivale odgovornost. Sramotan je odgovor inspekcije zaštite okoliša prije 4 godine bio da inspekcijskim pregledom „nije nađen odbačen otpad“, iako se na ovoj lokaciji nalazi nekoliko stotina kubika otpada.

Inspekcija zaštite okoliša kojoj je nadležan ministar Zmajlović taj problem sustavno ignorira na štetu okoliša i zdravlja građana i na taj način pogoduje i omogućava zaradu pojedincima i tvrtkama koje na ovoj lokaciji ilegalno kopaju šljunak i pijesak te zakopavaju otpad. Ministar Zmajlović ima dužnost kreirati sustav zaštite okoliša u kojem se ovakvi slučajevi ne mogu događati. Zbog toga se pitamo štiti li ministar Zmajlović interese mafije ili okoliša?

U nagomilanom otpadu nalaze se i opasni materijali poput azbesta ili ambalaže raznih kemikalija i ulja zbog čega su mještani zabrinuti za svoje zdravlje. Opasan sadržaj iz otpada oborinske vode odnose u dublje slojeve zemlje, a velik dio naselja još uvijek nema vodovod, nego se služi bunarima koji se na ovaj način mogu kontaminirati. Valja napomenuti i da je Ježdovec rezervno zagrebačko vodocrpilište te se nalazi na vodonosnom području uzvodno od vodocrpilišta Mala Mlaka.

Osim ovog, Zeleni telefon, najstariji program Zelene akcije, inspekciji zaštite okoliša prijavio je i brojne druge slučajeve. Primjerice, slučaj Jankomira  u kojem je iz ilegalno zakopanog opasnog otpada nastao plin koji je moguće uzrokovao smrt radnika u obližnjoj tvornici „Portun Ferrum“; slučaj Borovja u kojem se godinama zakapao opasni otpad u zemlju na kojoj građani danas uzgajaju vrtove čime je ugroženo njihovo zdravlje, slučaj Savica Šanci u kojem su u jezera odbačene bačve opasnog otpada te ugrožavaju zdravlje građanaitd. Usprkos svim saznanjima, Ministarstvo okoliša godinama ne poduzima nikakve mjere da bi bilo koji od tih problema riješilo, što otvara prostor sumnjama o odobravanju kriminalnog gospodarenja otpadom.

Ministar Zmajlović mora prestati svojim nedjelovanjem podržavati kriminal te mora napokon preuzeti odgovornost za ovaj problem i naložiti hitno uklanjanje ilegalnih odlagališta otpada te pokrenuti kaznene mjere protiv onečišćivača.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.