hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Klimatski pregovori u Parizu: Ni upola dovoljno napretka

Untitled2

Pariz, Francuska, 5. prosinca — Klimatski pregovori Ujedinjenih naroda rezultirali su s malo konkretnog napretka u kritičnim aspektima pravednog odgovora na klimatsku krizu, poručila je mreža Friends of the Earth povodom završetka prve polovice pregovora.

Na kraju frustrirajućeg tjedna, jedino su uvjerenja francuskih domaćina da će se pregovori o svim ključnim problemima nastaviti, i da će se razvijene zemlje početi uključivati u pregovore u dobroj vjeri, zaustavila cijeli proces u iskakanju s tračnica. Razgovori na viskom nivou počinju u ponedjeljak, kada će ministri početi raditi na završnoj pariškoj deklaraciji.

Lucy Cadena, koordinatorica Programa za klimatsku pravdu i energetiku mreže Friends of the Earth International, poručuje: „Još je nejasno hoće li tople riječi i prazna obećanja, koja smo čuli ovaj tjedan, dovesti do čvrstog prihvaćanja obaveza. Hoćemo li uistinu doživjeti predanost prema utvrđivanju ambicioznije granice porasta temperature? Nije bilo nikakvih konkretno preuzetih obveza, nije bilo ničega u skladu s mogućnostima bogatih zemalja. A nije bilo ni jasno definirane potpore koja bi najsiromašnijim zemljama omogućila da se oporave od neizbježnih utjecaja klimatskih promjena. Oni koji su se obogatili na prljavim sustavima, koji su uzrokovali klimatske promjene i ovisnost o ugljičnom zagađenju, tjeraju siromašne zemlje da se nose s posljedicama kao da su ih one uzrokovale“, i dodaje: „Nedostatak progresivnosti u dvoranama u potpunoj je suprotnosti sa živošću i kreativnošću ljudi na ulicama i alternativnim skupovima diljem Pariza.“

Asad Rehman, glasnogovornik mreže Friends of the Earth, rekao je: „Bogate, razvijene zemlje, predvođene SAD-om, ovdje u Parizu pregovaraju nepošteno — uopće ne žele raspravljati o prijedlozima koje na stol stavljaju zemlje u razvoju. Najsiromašnije, najranjivije zemlje zastrašuje se iza zatvorenih vrata i rješavanje njihovih problema na silu se izbacuje iz ovog postupka. Jednostavno je nedopustivo da SAD izbjegava svoje zakonske i moralne odgovornosti. Istovremeno, promatračima civilnog društva ne dopušta se ulazak u pregovaračke dvorane. Ovo što vidimo nije samo nedostatak volje, nego i osnovni nedostatak pravde.“

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.