hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Klimatski pregovori u Parizu: Hitno potrebna transparentnost

Untitled

Pariz, Francuska, 7. prosinca — Manje od tjedan dana prije kraja UN-ovih klimatskih pregovora u Parizu, mreža Friends of the Earth International upozorava da je promatračima civilnog društva onemogućeno prisustvovanje ključnim dijelovima pregovora i zahtjeva potpunu transparentnost na samitu.

Tijekom kaotičnog prvog tjedna pregovora, velik dio procesa sveo se na neformalne sastanke i sastanke malih grupa, na veliku štetu mnogih zemalja u razvoju čije su delegacije premale da bi istovremeno sudjelovale na svim ključnim sastancima. Mnoge zemlje u razvoju tvrde da su organizacije civilnog društva važan izvor znanja za male delegacije.

Međutim, promatračima civilnog društva, uključujući Friends of the Earth International, zabranjen je ulaz na sve rasprave, osim na glavni forum gdje stranke izvješćuju o nedostatku napretka na pregovorima.

„Pregovori bi se trebali održavati transparentno, bez diskriminacije delegacija malih zemalja, i uz prisustvo civilnog društva. Mi stojimo uz 135 zemalja u razvoju, koje su kritizirale mnoge razvijene zemlje jer sprječavaju napredak pregovora i jer ne žele razgovarati o njihovim prijedlozima,“ rekla je Jagoda Munić, predsjednica mreže Friends of the Earth International. „Bogate zemlje iza zatvorenih vrata ne smiju prisiliti ostatak svijeta na dogovor koji će odgovarati njima, a ne zemljama u razvoju“, dodaje.

„Umjesto da prednjače u hitnim rezovima emisija, razvijene zemlje, koje su najodgovornije za klimatsku krizu, pokušavaju prebaciti teret na zemlje u razvoju. Predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, zemlje koje su proizvele najviše atmosferskog ugljika danas se odriču odgovornosti i odbijaju djelovati. Političari najbogatijih zemalja odbijaju prihvatiti odgovornost. To je ogromna nepravda prema najsiromašnijima i najmanje odgovornima za klimatsku krizu“, rekla je Dipti Bhatnager, koordinatorica Programa za klimatsku pravdu i energetiku mreže Friends of the Earth International.

Već milijuni ljudi svojim životima plaćaju za upornu pasivnost naših vlada. Klimatska kriza neproporcionalno utječe na siromašnije zemlje i najsiromašnije ljude, koji nisu odgovorni za krizu. Najbogatije zemlje zauzele su mnogo više od svog pravednog dijela atmosferskog prostora i hitno moraju učiniti velike rezove u emisijama i potpuno transformirati svoje ekonomije i društva, tvrde iz Friends of the Earth International.

„Potreban je pritisak civilnog društva u Parizu, ali i dalje. Ne možemo računati na dobru volju naših vlada u rješavanju klimatske krize. Transformacija prema društveno kontroliranoj, obnovljivoj energiji je u tijeku, a vode je stvarni vođe — obični ljudi. Ako univerzalno prihvatimo rješenja ljudi, i prestanu ih kočiti donositelji odluka, možemo učiniti ogromne korake prema klimatski sigurnim društvima,“ rekla je Lucy Cadena, koordinatorica Programa za klimatsku pravdu i energetiku mreže Friends of the Earth International.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.