hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

“Kickstart Reuse”: smjernice za projekte ponovne uporabe

Recycle 57136 1280 1

Na Međunarodni dan popravaka, objavljujemo novi priručnik u kojem možete saznati kako pokrenuti Repair Café, radionicu za popravak bicikala, Reuse Boutique ili Reuse Festival u svojoj zajednici.

Ove smjernice pružaju sveobuhvatan okvir za organizacije civilnog društva i lokalne vlasti koje žele uspostaviti i unaprijediti projekte ponovne uporabe unutar svojih zajednica. Osmišljene s namjerom da nadahnu i pruže podršku, smjernice opisuju praktične korake i uspješne primjere organizacija koje su sudjelovale u projektu Communities Go Circular

U priručniku se nalaze detaljni opisi projekata ponovne uporabe koje provode organizacije Zelena Istra i Zelena akcija iz Hrvatske, Zero Waste Italy iz Italije te KNOF i Ekologi brez meja iz Slovenije. Svaka organizacija opisala je svoje inicijative: repair café, popravljaonicu bicikala, centre za ponovnu uporabu, trgovine rabljenom robom i festivale ponovne uporabe, uz pregled njihovih aktivnosti i savjete o tome kako pokrenuti ove prakse u lokalnim zajednicama.

Smjernice se bave i pravom na popravak, naglašavajući njegovu važnost u unaprjeđenju održive potrošnje i smanjenju nastanka otpada. Primjenom ovih uvida i preporuka u lokalnim zajednicama mogu se razviti učinkoviti programi ponovne upotrebe koji pridonose održivijoj budućnosti.

Međunarodni dan popravaka obilježava se od 2017. godine svake treće subote u listopadu i ove je godine to 19. listopad. 

_____

Priručnik je izrađen u sklopu Projekta “Communities go circular”. Projekt financira Europska unija u sklopu programa „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme, (CERV)”. Izražena stajališta i mišljenja, međutim, odražavaju samo stajališta i mišljenja autora i ne predstavljaju nužno ona Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Za njih se ne mogu smatrati odgovornima niti Europska unija niti EACEA.

Dokumenti

Smjernice za pokretanje projekata ponovne uporabe u zajednici

PDF 3.92 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.