hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Javni prostor za vrtove i parkove, ne samo za automobile

Img 9778

Aktivisti Zelene akcije i inicijative Parkticipacija su danas u 11 sati ispred zgrade Gradske uprave održali performance povodom Međunarodnog dana PARKinga, koji se obilježava u preko 100 gradova širom svijeta. Tog dana razne udruge i inicijative građana pretvaraju parkirna mjesta u zelene površine; parkove i vrtove.

Na današnjem performanceu smo jedno parkirno mjesto prenamjenili u urbani vrt, prikazujući kako se prostor može koristiti mnogo kvalitetnije i korisnije, a time ujedno i ukazali na potrebu za povećanjem otvorenih javnih prostora namijenjenih svim građanima

Zbog pogrešne prometne politike koja je favorizirala korištenje automobila, gradila nekvalitetne biciklističke staze te dovela do apsolutno preskupog javnog prijevoza, broj automobila u Zagrebu se do nedavno povećavao za oko 10.000 godišnje. To je rezultiralo situacijom u kojoj zagrebačka parkirališta svakodnevno koristi oko 400.000 automobila. Kada bi se kvalitetnom prometnom strategijom koja potiče javni i biciklistički promet broj automobile smanjio za samo 1%, oslobodilo bi se čak 48.000 m2 prostora koji bi mogao biti otvoren za korištenje svim građanima, primjerice za uzgoj hrane. Na toj površini se u godinu dana može uzgojiti čak do 240 tona svježeg povrća i voća.

Ovim performance-om želimo dodatno potaknuti Grad da pokaže barem jednaku volju za uspostavljanje javnih vrtova u svim gradskim četvrtima, kao što pokazuje za uređenje parkirnog prostora. Proračunska sredstva potrebna za ulaganje u vrtove su gotovo zanemariva, a koristi bi mogli imati svi građani podjednako, a ne samo korisnici automobila. Time bi se uzgojem hrane unutar samih gradskih naselja mogao podmiriti velik dio potreba za svježom hranom. Također, upravo urbani vrtovi u sklopu gradskih naselja bi mogli smanjiti gužvu na prometnicama i potrebu za dodatnim parkirnim mjestima, jer bi se smanjila nužnost za transportom svježe hrane iz udaljenih mjesta proizvodnje. Građani bi, umjesto da automobilom odlaze u kupovinu u udaljene trgovačke centre, mogli ubrati svježe povrće i voće nadomak svojih domova.

Fotografije s akcije možete pogledati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.