hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Izvučena dobitnica puta na Siciliju

020

Danas je u Novinarskom domu proglašen rezultat izbora tri najmutnije tvari u zagrebačkoj Mutnoj vodi i izvučeni su dobitnici nagradnog putovanja na Siciliju i ostalih nagrada. Ceremoniju je vodio Mario Kovač.

Preko 2000 građana je sudjelovalo u izboru i ocijenilo da su tri najmutnije tvari u posljednje četiri godine abecednim redom: Arena Zagreb - dug za buduće naraštaje, slučaj Cvjetni trg te zagađena voda na Vrbanima. Više o tri najmutnije tvari pročitajte na kraju priopćenja.

Dobitnica glavne nagrade, trodnevnog putovanja na Siciliju za dvije osobe je Martina Berger. Dobitnici ostalih devet nagrada, koje čine majice Mutne ili Prava na grad, objavljeni su na web stranici www.mutna.com

Izbor tri najmutnije tvari s nagradnim putovanjem se održavao između 24. travnja i 17. svibnja, a građani su od dvanaest predloženih mutnih tvari mogli izabrati tri koje smatraju najmutnijima. Svi građani koji su se uključili u ovaj izbor bez obzira na to koje su mutne tvari odabrali sudjelovali su u izvlačenju.

Izvlačenje dobitnika nagrade prvobitno je najavljivano za 23. svibnja kada je bio planiran skup na otvorenom, no kako je Grad Zagreb ponovno muljao s izdavanjem dozvole za njegovo održavanje događaj smo morali odgoditi.

Arena Zagreb: dug za buduće naraštaje

Građani Zagreba dobili su impresivno novo zdanje na samom ulazu u grad. Njegova cijena je prava sitnica: tek nešto više od dvjesto milijuna eura. No na sreću, ova ne baš smislena i rentabilna investicija ne mora se platiti odmah. Zapravo, današnja gradska vlast ne mora puno brinuti o tome. Kredit je doduše bitno veći od cijene izgradnje, ali je lijepo raspoređen na tri desetljeća. I kad ta vlast, a i rukometno prvenstvo budu tek crtice u povijesti grada, rata za Arenu i dalje će dolaziti na naplatu. Građanima.

Slučaj Cvjetni trg

Za mutnu vlast trgovi su prvenstveno građevinske parcele, a vrlo su pogodni i za zbrinjavanje automobila. Jedan privatni investitor poželio je izgraditi ogroman shopping centar, podzemnu garažu i elitne stanove unutar bloka na Cvjetnom trgu. Za to mu treba ni manje ni više nego komad pješačke zone, nekoliko ozbiljnih izmjena GUP-a i dozvole za rušenje u zaštićenoj povijesnoj jezgri. Koliko god se građani tome protivili, gradonačelnik je ostao uporan u tome da omogući ovo urbanističko samoubojstvo.

Zagađena voda na Vrbanima

Tvrtke Zagrebgradnja i Geoprojekt izgradile su nekoliko stambenih zgrada na Vrbanima. Međutim odlučile su uštedjeti na vodovodnim cijevima. U jesen 2007. ispostavilo se da voda sadrži ogromne količine mineralnih ulja i nije za piće. Iako je problem gradskim vlastima bio poznat već godinu dana prije, nisu poduzele ništa. Gradonačelnik je problem zamutio obećanjem kako će flaširati zagrebačku vodu. Danas Zagrebgradnja i Geoprojekt naveliko zamjenjuju zemljišta s Gradom i grade nove stambene blokove. Voda na Vrbanima i dalje nije pitka.

Visokorezolucijske fotografije s današnjeg izvlačenja možete pronaći na: http://boo.mi2.hr/~domes/mutna_izvlacenje/

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.