hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Hrvatska primila "nagradu" za najgoru državu na pregovorima u Kopenhagenu

Jučer navečer je Hrvatska zajedno sa Kanadom dobila „nagradu" globalnog civilnog društva za najgoru državu na svijetu u klimatskim pregovorima koji se trenunto odvijaju na Klimatskoj konferecniji u Kopenhagenu.

Riječ je o nagradi „Fossil of the day" (Fosil dana) o kojoj na kraju svakog dana Konferencije glasaju svjetske organizacije civilnog društva prisutne na konferenciji. Hrvatska je ovu nagradu dobila zbog svog inzistiranja na umjetnom povećanju emisija u baznoj godini 1990. godini kako bi uspjela ispuniti preuzete obveze iz Kyoto protokola. Nagradi je doprinio i stav Republike Hrvatske da joj se dopusti povećanje emisija od 6 % do 2020. godine za razliku od većine država svijeta koje su najavile smanjenje od 20 % i više.

Zelena akcija je prije nekoliko dana na prosvjednoj akciji izvijestila javnost da Hrvatskoj prijeti međunarodna blamaža na Klimatskoj konfereciji u Kopenhagenu što se već počelo i događati dodijeljivanjem ove „nagrade".
Podsjećamo javnost da smo uručili pismo Vladi RH, Ministarstvu vanjskih poslova i predsjedniku Mesću u kojem zahtjevamo:

  • odustajanje od žalbe i ispriku međunarodnoj zajednici zbog neispunjenja naših obveza unutar Kyoto Protokola,
  • hitnu promjenu službene pozicije za pregovore u Kopenhagenu sa +6 na -25 % smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2020.
  • temeljitu reviziju nove Energetske strategije RH i  njeno usklađivanje s europskom energetskom politikom i očekivanim sporazumom iz Kopenhagena.

Više o današnjoj "Fossil of the day" nagradi na:

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.