hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Izvještaj sa seminara "Zaštita riječnih ekosustava i obnovljivi izvori energije"

Sholta seminar

U sklopu edukativnog seminara “Zaštita riječnih ekosustava i obnovljivi izvori energije” i praktične radionice samogradnje solarnog sustava, instaliran je solarni kolektor za grijanje vode sanitarnog čvora Solarne akademije Zelene akcije na otoku Šolti.

Seminar i radionica su održani od 27. - 31. 05. 2008. g. u prostorijama Solarne akademije Zelene akcije na otoku Šolti, a pokrivene su dvije vrlo aktualne teme: odgovorno upravljanje riječnim ekosustavima i mogućnosti upotrebe obnovljivih izvora energije u regiji, uz njihovu praktičnu primjenu.

Na radionici je sudjelovalo 24 predstavnika iz 17 nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji rade na problematici zaštite okoliša i prirode.Predavači na seminaru su bili hrvatski stručnjaci s područja biologije i energetike.
Seminar je započeo predavanjem doc.dr.sc. Sanje Gottstein sa PMF-a iz Zagreba na temu tekućica kao četverodimenzionalnih sustava, a zatim je Jana Bedek iz Hrvatskog biospeleološkog društva govorila o špiljskim podzemnim sustavima i njihovoj ugroženosti. Irma Popović, voditeljica programa zaštite voda iz Zelene akcije, govorila je kao treći predavač o zaštiti riječnih ekosustava. Nakon toga su uslijedila predavanja o energetici, energetskoj politici, teoriji i praksi solarnih sustava i ostalih obnovljivih izvora energije o čemu su govorili Toni Vidan iz Zelene akcije, Daniel Rodik kao nezavisni stručnjak i Bruno Motik iz ZMAG-a.
Nakon seminarskih predavanja sudionici su kroz tri dana praktične radionice samogradnje solarnih kolektora učili kako izgraditi kolektor za grijanje vode na sunčevu energiju. Kolektor je izgrađen u rekordnom roku i nakon prvotnih brzo rješenih problema, već u subotu su se sudionici mogli napokon otuširati u toploj vodi i tako na vlastitoj koži osjetiti plod svoga rada.

Seminar je organiziran u sklopu projekta financiranog kroz EU program CARDS 2004, a pod nazivom “Promocija zaštite pograničnih rijeka i održiva uporaba resursa u graničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine”. Pored Zelene akcije iz Zagreba u projekt su uključene i Brodska ekološka udruga Zemlja-BEUZ iz Slavonskog Broda, Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” ogranak Ploče, te udruge iz Bosne i Hercegovine: Eko Neretva iz Jablanice i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke. Cilj projekta je podizanje svijesti, znanja i razine prekogranične suradnje na zaštiti okoliša kroz promicanje zaštite biološke raznolikosti rijeka i održivo korištenje prirodnih resursa u široj pograničnoj regiji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.