hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Izvještaj s treninga: Transformirajući aktivizam

Cover web  12

Tečajevi o okolišnoj i društvenoj pravdi pružaju polaznicima priliku da kroz praktične vježbe stječu iskustvo koje im pomaže u izgradnji otpornosti u aktivizmu. Stečeno znanje koristi se za ostvarivanje ciljeva Erasmus plana kojeg provodi Zelena akcija, fokusirajući se na povećanje kapaciteta tima za edukaciju te provođenje stručnog usavršavanja i prijenosa znanja putem seminara, ljetnih kampova i treninga za trenere.

Sara i Hana su sudjelovale na treningu "Educative Training Skills" od 11. do 18. studenog 2023. godine. Ovaj trening doprinio je prvom cilju Erasmus plana, fokusirajući se na pedagogiju i metodologiju rada s manjinskim i manje privilegiranim grupama radi smanjenja rizika njihovog isključivanja iz društva ili obrazovnog sustava. Kroz trening, Sara i Hana su razvijale i produbljivale svoje znanje i vještine potrebne za kvalitetan metodološki i kurikularni pristup u radu s manje privilegiranim grupama.

Sara je podijelila svoje iskustvo sudjelovanja na treningu koji je organiziran i vođen od strane iskusnih trenera iz European Community Organizing Network (ECON) i Ulex-a, a okupio je sudionike iz različitih europskih zemalja i Južne Afrike. Sudionici su predstavljali različite pokrete, uključujući klimatske, LGBTQIA, anti-autoritarne, seljačke pokrete, pokret za prava stanara i sindikalne pokrete. Ovaj multidisciplinarni pristup pružio je intersekcionalnu sliku borbe za društvenu i klimatsku pravdu.

Trening je obuhvatio teoriju transformativnog organiziranja te praktične vještine koje se mogu primijeniti na konkretnim primjerima organiziranja. Sudionici su dobili inspiraciju, nadu i vrijedno znanje od iskusnih trenera koji su pomagali u organiziranju zajednica diljem svijeta.

Sara ističe ključne lekcije s treninga:

  1. Uključivanje i osnaživanje zajednica koje su najviše pogođene nepravdama sustava ključni su ciljevi transformativnog organiziranja.
  2. Strategije trebaju biti usmjerene na postizanje društvenih promjena, a svako djelovanje treba doprinositi ostvarenju zajedničkog cilja.
  3. Transformacija društva zahtijeva promjene na osobnoj, grupnoj i društveno-političkoj razini.

Trening je pružio važne alate i metode za ostvarivanje ovih ciljeva te je bio koristan za sve koji se žele angažirati u borbi za društvene promjene.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.