hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Izmjene Uredbe o otpadu: Ministarstvo i Ćorić pljačkaju građane!

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izmjenama Uredbe o komunalnom otpadu prisiljava gradove i općine da fiksni dio računa za otpad više ne naplaćuju po osobi, već po kućanstvu, bez obzira koliko osoba u njemu živi.

S obzirom da je taj dio računa trenutno niži što je manji broj osoba u kućanstvu, ove izmjene Uredbe značile bi nepravedno poskupljenje domaćinstvima s najmanje ukućana. Primjerice, jednočlana i dvočlana domaćinstva plaćat će isto kao i ona deseteročlana.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije upozorili_e su na to danas na performansu ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike izvjesivši transparent s porukom „Nova naplata otpada - pljačka građana“. Simbolično su prikazali_e vagu koja je u balansu iako je na jednoj strani samo jedna vreća smeća, a na drugoj puno veća hrpa. Uz to su istaknuli_e poruku: „Vaga laže kako Ćorić kaže!“.

Izmjene Uredbe dodatno degradiraju ionako loše postavljen model naplate koji propisuje da fiksni dio računa, kojeg samostalno određuju komunalna poduzeća, iznosi znatno više od varijabilnog kroz koji građani i građanke mogu smanjiti račune odvajanjem više otpada i predajom manje količine smeća. „Umjesto da izmjenama Uredbe propiše da je fiksni dio cijene niži od varijabilnog, ministar Tomislav Ćorić ide u suprotnom smjeru. Time opet pokazuje da mu nije stalo do smanjenja količine proizvedenog smeća”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zelenoj akciji se na performansu pridružio direktor Pre-Kom-a iz Preloga, najuspješnijeg komunalnog poduzeća u Hrvatskoj. Izrazio je ogorčenje takvom odlukom ministra Ćorića: “Ova dopuna uredbe je nova glupost u režiji Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ono nas prisiljava da donesemo nepravedne Odluke i Cjenike na štetu najnezaštićenijih jednočlanih i dvočlanih domaćinstava i malih poduzeća. Smatramo da su vrhunski rezultati koje postižemo u gospodarenju otpadom dovoljan argument da upozorimo Ministarstvo kako mora ispraviti navedenu nepravdu, na korist naših, ali i svih drugih  građana i građanki Hrvatske”.

Podsjetimo, ovo je jedna u nizu loših odluka ministra Ćorića kojima nastoji kazniti one koji proizvode najmanje smeća. Nedavno je pokušao novčano penalizirati uspješne gradove i općine, što je velikim pritiskom udruga, medija i komunalnih poduzeća zaustavljeno. „Ove neprihvatljive izmjene Uredbe očita su kulminacija nebrige i nesposobnosti ministra Ćorića. Zahtijevamo da zbog konstantnog nanošenja štete okolišu ministar bude razriješen s dužnosti. Tražimo i da Ministarstvo povuče ove štetne izmjene te uspostavi pravedniji model naplate odvoza otpada“, zaključio je Košak.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.