hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Istraživanje izgradnje liderskih pokreta u Europi (IO1)

Lo reaserch photo

Zelena akcija, kroz partnerstvo projekta ISELE, je tijekom 2021. godine sudjelovala u velikom istraživanju organizacija civilnog društva, grupa i pokreta o temi transformativnog vodstva i što za ispitanike znači pojam "vodstvo" (Leadership and leaderful organising).

Za analizu su napravljena 22 dubinska intervjua sa predstavnicima iz različitih organizacija i mreža koje pripadaju pokretu za klimatsku pravdu, anti-rasizam i anti-diskriminaciju, građansku participaciju i političke organizacije te organizacije koje se bore protiv siromaštva.

Uz intervjue je provedeno i istraživanje putem ankete na koji je odgovorilo 67 organizacija.  

Istraživanje je provedeno u 15 europskih zemalja (zapadna, centralna, južna i istočna Europa) te smo na taj način dobili dobar presjek aktera europskih pokreta.

Istraživanje možete pročitati na OVOJ poveznici.

Lidersko organiziranje i liderstvo (eng. Leaderful organising and leaderfulness) je izgradnja grupa, organizacija ili pokreta koji raspodjeljuju moć i vodstvo na načine koji omogućuju učinkovito, odgovorno i agilno kolektivno djelovanje. To je pristup koji nastoji utjeloviti vrijednosti društvene, ekonomske i okolišne pravde koje se žele ostvariti u svijetu.

Liderstvo (eng. Leaderfulness) predstavlja otključavanje moći. Ono je transformativnog karaktera, izgrađuje više lidera i razvija praksu zajedničkog vodstva (leadership).
Udruge iz Hrvatske koje smo intervjuirali i čije smo odgovore analizirali i uvrstili u israživanje te kojima na ovaj način zahvaljujemo su: Društvo za oblikovanje i održivi razvoj (DOOR), Zelena akcija, Faktiv, Young Friends of the Earth i politička platforma Zagreb je naš. Također, zahvaljujemo i svima ostalima koji su sudjelovali u anketi.

Dokumenti

Leadership and leaderful organising

PDF 631 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.