hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Holistički pristup u društvenim pokretima

Dizajn bez naslova  34

Od početka ove godine uključena sam u aktivističku grupu Zelene akcije, i unatoč neiskustvu, odlučila sam se prijaviti na integralni aktivistički trening za trenere koji se održao od 19. do 28. listopada u centru Ulex u Španjolskoj.

Piše: Sara Bene, članica aktivističke grupe Zelene akcije

Motivacija je proistekla iz primamljivog naziva koji uključuje riječi „integralno“ i „holističko“, a koje mi u smislu educiranja i stila života nisu nepoznanice. I tako, zajedno s iskusnijom članicom Zelene akcije Mirjanom odlazim u malo mjesto Eroles, na posljednju od sedam edukacija u sklopu većeg Erasmus+ projekta u suradnji s udrugom Col·lectiu Eco-Actiu iz Španjolske. Tamo smo se našle u društvu još desetak sudionika iz Poljske, Češke, Mađarske, Engleske, Danske, Brazila, Belgije, SAD-a. Već sama dobna te nacionalna raznolikost je otpočetka doprinosila bogatstvu ovog iskustva zbog čega sam znala da nas očekuje bajkovitih tjedan dana.

Prvog dana izrekle_i smo vlastite potrebe i očekivanja te odredili_e neka zajednička „pravila“ življenja u kratkotrajnoj zajednici. Nastavili_e smo se upoznavati kroz crtanje vlastite „aktivističke rijeke“, odnosno metaforičkog osobnog puta aktivizma. Na taj način stvoreno je sigurno ozračje u kojem možemo slobodno dijeliti iskustva i osjećaje, što se u engleskom naziva group container. Važnost ovog treninga leži u upoznavanju s metodama za uspješnije vođenje treninga, uključujući i neke tehnike kojima učvršćujemo vlastite emocionalne kapacitete. Tako smo u nastavku radile_i na dimenzijama vlastitog osnaživanja sudjelovanjem u različitim aktivnostima u paru i grupi. Također, imale_i smo priliku uključit se u jutarnju meditaciju ili popodnevnu tjelovježbu. Dnevni raspored bi svakog dana bio isti te smo se podijelili_e u radne grupe za svakodnevne zadatke, što je doprinosilo pozitivnoj strukturi življenja u zajednici. U slobodno vrijeme moglo se uživati u ljepoti okolne prirode, grupnoj pjesmi te finoj veganskoj hrani koju su za nas marljivo spremale drage djevojke.

Ono što mi se posebno svidjelo bilo je učenje aktivnog slušanja, emocionalnog razumijevanja druge osobe, ali i osvješćivanja vlastitih snaga i mogućnosti. Moglo bi se reći, trening vještina potrebnih za življenje potpunog ljudskog potencijala koje su često zanemarene u današnjem društvu zbog čega dolazi do nepotrebnih konflikata. Također, kroz nekoliko dužih radionica smo obrađivale_i problematiku grupne dinamike te odnosa moći između marginaliziranih i dominantnih grupa. U tim aktivnostima korištene su različite tehnike, čak i elementi glume, što je cijeli proces učinilo dinamičnijim i poučnijim. Upoznali_e smo se i s različitim tipovima učenja, o čemu je važno voditi računa prilikom izrade nekog edukacijskog plana ili radionice. To smo trebale_i primijeniti u izradi dizajna vlastite radionice na temu kolaboracije na primjerima svojih organizacija/grupa.

Dotaknuli_e smo se i pitanja građenja društvenog pokreta iz strategijskih aspekata. U teoriji smo dobile odgovore koje su to uloge, prema modelu Bill Mayera, prisutne u pokretima te se zapitali kojoj skupini pripadamo kad se borimo za pozitivne promjene. Naime, djelujemo li iz alternativne perspektive unutar ili izvan sustava, ili možda reformaciju tražimo revolucionarnim idejama i disrupcijom sustava. Bilo je zanimljivo tražiti svoje mjesto unutar identiteta, no s upozorenjem kako je skoro nemoguće, pa i opasno, dijeliti svijet na „MI i ONI“ grupacije, iako su tendencije za time česte i jake. Također smo se u teoriji dotakle_i poznatog modela sante leda, koji nam može pomoći otkriti što se krije u konfliktu između dvije pozicije u području interesa i potreba. Vrlo važno pitanje otvoreno na samom kraju treninga bilo je „kako se nositi s izazovnim situacijama u vođenju grupa?“. Ponuđeni su nam neki praktični savjeti za prevenciju (npr. građenje sigurne okoline), kao i vještine potrebne za uvažavanje svačijeg mišljenja i rješavanje određene situacije, ukoliko bi došlo do nekog konflikta. Te vještine smo prikazali_e u kreativnom zadatku crtanja super-heroja. Zanimljivo, naši facilitatori_ce svojim su djelovanjem tijekom treninga dali_e dobar primjer upravo toga.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.