hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Gotovo 30% birača potpisalo za referendum o golfu na Srđu

Odbor

Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o projektu golf resorta na Srđu održao je danas (20.2.2013) tiskovnu konferenciju povodom predavanja prikupljenih potpisa i zahtjeva Gradskom vijeću za raspisivanje referenduma.

Konferenciju je pred dubrovačkom Gradskom vijećnicom otvorila članica Organizacijskog odbora Ivana Butigan, prisjetivši se slobodarskoga duha Dubrovnika koji se i ovih tjedana potvrdio kroz ogromnu podršku građana ovoj inicijativi.

Mariela Marković objavila je da je tijekom 15 dana prikupljeno 10,980 potpisa, te naglasila da je riječ o gotovo 30 posto biračkog tijela. Marković je čestitala građankama i građanima Dubrovnika što su prepoznali važnost vlastitog sudjelovanja u planiranju budućnosti Grada i razvoju demokracije u cijeloj državi, te zahvalila velikom broju od preko 200 volontera koji su sudjelovali u kampanji, naglasivši da je ona većim dijelom odrađena volonterskim radom.

Govoreći o datumu održavanja referenduma, Enes Ćerimagić naglasio je da je „s obzirom na zakonski okvir realno očekivati da će Gradsko vijeće još u ovome sazivu donijeti odluku o raspisivanju referenduma, a bilo bi razumno da se datum održavanja referenduma poklopi s lokalnim izborima.“

Igor Miošić je upozorio da bi svako nepotrebno produljenje procedure raspisivanja referenduma, u svjetlu mogućeg donošenja Zakona o strateškim investicijskim projektima, predstavljalo neposredno pogodovanje investitoru.  Nadalje, Miošić je naglasio da bi eventualno uvrštavanje Urbanističkog plana uređenja platoa Srđa na dnevni red sjednice Gradskoga vijeća prije održavanja referenduma predstavljalo čin nasilja nad iskazanom voljom građana da o njemu sami odlučuju.

Pravne aspekte eventualnog uvrštenja UPU-a na dnevni red sjednice Gradskog vijeća objasnio je Enes Ćerimagić, rekavši kako „trenutno ne postoji nikakva pravna osnova za odštetu potencijalnom investitoru, a tek bi se prihvaćanjem ovakvoga UPU-a od strane Gradsko vijeća otvorile pretpostavke za nju.“

Ivan Viđen je naglasio da smo do sada bili izloženi jednostranom promoviranju projekta od strane investitora, pa i od strane samih državnih i gradskih vlasti. „Sada je trenutak da gradska vlast odgovori na mnoga otvorena pitanja o ovome projektu, te omogući građanima da donesu najbolju odluku na referendumu,“ zaključio je Viđen.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.