hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Godišnje izvješće Zelenog telefona za 2005. godinu

U proteklih godinu dana, od listopada 2004. do listopada 2005. godine na Zeleni telefon (ZT) primili smo broj od 1186 prijava građana što je rekordan broj od početka rada ZT-a.

Porast broja prijava

U proteklih godinu dana, od listopada 2004. do listopada 2005. godine na Zeleni telefon (ZT) primili smo broj od 1186 prijava građana što je rekordan broj od početka rada ZT-a. To znači da smo mjesečno primali 99 prijava. Prošle godine je u istom razdoblju primljeno 917 prijava, što znači da je ove godine u odnosu na prošlu godinu za 29% povećan broj prijava. Pitanje koje si postavljamo cijelu godinu je, kako je došlo do takvog povećanja prijava? Radi li se o boljoj zasupljenosti ZT-a u medijima ili građani postaju osjetljiviji i svjesniji okoliša koji ih okružuje? Akcija i poduzimanja inicijativa bilo je manje nego proteklih godina, tako da taj razlog nije prihvatljiv. Za sada jedino objašnjenje koje se nameče, je kvaliteta rada ZT-a koja se očituje u ispunjavanju očekivanja građana.

Dežuranje gradonačelnika

Dana 20. rujna na ZT-u dežurao je zagrebački Gradonačelnik povodom 13. godina ZT-a. Svake godine pozivamo aktualne Gradonačelnike/ice na ZT i ovo je prvi put da se gradonačelnik odazvao pozivu. Sam Gradonačelnik bio je iznenađen brojem prijava građana na ZT, tako da se je ponudio da jednom mjesečno volontira na ZT-u. Prihvatili smo ponudu, ali jedamputa u tri mjeseca bilo bi prihvatljivije.

Prijave putem e-maila

Sve više prijava primamo preko E - maila. Web stranica ZT-a uglavnom je završena, i možete je pogledati na: www.zelena-akcija.hr

Financiranje 2. puta odbijeno

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva po drugi put odbija financirati “Zeleni adresar”. Prvu odbijenicu dobili smo 1996. godine. Tada je financiranje preuzeo REC (Regional Environmental Centar) iz Budimpešte. Drugo izdanje adresara financirala je Europska komisija u okviru projekt “Strengthening the green phone network”. Zanimljivo je, da kad god se tiska novo izdanje Adresara, zaposlenici Ministarstva okoliša su prvi na vratima ZT-a i traže besplatan primjerak. Adresara i imenika u Hrvatskoj ima puno, ali samo ovaj objedinjuje sve službe koje se bave isključivo i samo zaštitom okoliša i ekologijom sa svim informacijama na jednom mjestu. No, u svakom slučaju potruditi ćemo se da se tiska novi Adresar, jer starog više nema, a potreba za njim je svakodnevno prisutna.

Bilten

Bilten ZT-a i dalje redovito izlazi mjesečno na četiri stranice, te novinari crpe ekološke teme upravo iz njega. I dalje se besplatno dostavlja zainteresiranim građanima, nadležnim službama i medijima.

Veliko hvala Veri...

Na ZT-u više ne radi dugogodišnja aktivistica, suradnica i prijateljica Vera Petrinjak - Šimek. Fizički Vera više neće biti prisutna u uredu ZT-a, ali će i dalje svojim savjetima pomagati ne samo ZT-u nego i cijeloj Zelenoj akciji kad god se javi neki problem ili nedoumica. U ime cijele Zelene akcije, zahvaljujemo se što nam je poklonila deset godina svog rada i znanja.

Dokumenti

Godišnji izvještaj Zelenog telefona za 2005. godinu.

PDF 1.96 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.