hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Godišnje izvješće Zelenog telefona za 2004. godinu

Jedan od prošlogodišnjih ciljeva bilo nam je povećati broj prijava građana na Zeleni telefon (ZT) što smo uspjeli i gotovo dostigli rekordan broj iz 1999. godine

Ciljevi

Jedan od prošlogodišnjih ciljeva bilo nam je povećati broj prijava građana na Zeleni telefon (ZT) što smo uspjeli i gotovo dostigli rekordan broj iz 1999. godine kada smo rješavali 920 prijavljenih ekoloških problema. U jednogodišnjem razdoblju, od 1. listopada 2003. godine do 1. listopada 2004. godine primili smo ukupno 917 prijava, što je gotovo dvostruko veći broj nego prošle godine, kada je primljeno 555 prijava. U prosjeku smo mjesečno primali 76 prijava.

Drugi prošlogodišnji cilj bilo nam je izdavanje noveliranog izdanja Zelenog adresara. Za razliku od prvog izdanja (izdan 1996. godine) koji je pokrivao Grad Zagreb i zagrebačku županiju, novi Zeleni adresar pokriva cijelu Hrvatsku i tiskan je u svega 1000 primjeraka u mjesecu svibnju. Također nam je cilj bio unaprijediti odnose s građanima pružanjem više aktivističkih podrška njihovim zahtjevima. Organizirali smo nekoliko aktivnosti/akcija što je samo pridonjelo povećanju broju poziva jer su aktivnosti bile medijski dobro popraćene.

Novosti

Novost je, da građani mogu prijaviti ekološki problem i putem E maila ili direktno sa naše stranice. Na žalost, još uvijek nismo do kraja uredili našu WEB stranicu što je bilo u planu. Ali svakako ćemo se potruditi da je završimo u slijedećem jednogodišnjem razdoblju. Počeli smo sustavno raditi s medijima što je rezultiralo čestim objavljivanjem članaka o slučajevima prijavljenih na ZT, u pisanim i drugim medijima. Na žalost, novinari koji prate zaštitu okoliša i ekologiju nedovoljno su educirani o toj temi, te se često zna dogoditi da nešto pogrešno napišu ili da jednostavno neke bitne stvari izostave.
Mreža Zelenih telefona Hrvatske sada broji deset članova; Zelena akcija, Zeleni Osijek, Ekološka udruga "Franjo Koščec" Varaždin, "Pan" Karlovac, "Zelena Istra" Pula, "Žmergo" Opatija, "Sunce" Split, Eko Zadar, "Nobilis" Čakovec i "Zeleni San" Vinkovci. Članice Mreže sastale su se u godini dana dva puta gdje su dogovorene smjenice za budući rad. Prvom sastanku prisustvovao je predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja koji je dao Mreži punu podršku u daljnjem radu. Ispred Mreže napisana su dva projekta koja su predana Nacionalnoj zakladi i Europskoj uniji. U mjesecu studenom izlazi prvi zajednički Godišnjak Mreže, a napravljen je i prvi zajednički jingl.

Na kraju

Zahvaljujemo se Gradskom poglavarstvu što je nakon šest godina povećao proračun ZT-a.

Dokumenti

Godišnji izvještaj Zelenog telefona za 2004. godinu.

PDF 450 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.