hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Friends of the Earth Europe pridružuju se borbi za očuvanje Srđa i Omble

P9141895

Na konferenciji za medije održanoj u Art radionici Lazareti u petak 14.09.2012. u 11:00 sati predstavnici inicijative Srđ je naš, Zelene akcije i Friends of the Earth Europe - najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša - izrazili su zabrinutost za kulturnu i prirodnu baštinu Dubrovnika zbog moguće izgradnje apartmana i vila na platou Srđa te zbog moguće izgradnje HE Ombla.

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije upoznao je javnost s činjenicom da je Europska komisija angažirala neovisnog stručnjaka da analizira kvalitetu Studija utjecaja na okoliš za velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj, što uključuje i projekt HE Ombla. U većini Studija je otkriven niz propusta i nepravilnosti u njihovoj izradi. U analizi se za projekt HE Ombla navodi da je neprihvatljiv zaključak Studije utjecaja na okoliš iz 1999. godine kako neće biti utjecaja na okoliš i prirodu. To još jednom potvrđuje nalaze triju neovisnih revizora koji su zaključili da je studija loša. Uz sve postojeće dokaze doista je nevjerojatno da HEP i Vlada još guraju ovaj projekt, a dodatnu sumnju pobuđuje činjenica da je izvršni direktor HEP-a javno izjavio da je pitanje hoće li se uopće proizvoditi energija iz ovog projekta vrijednog 157 milijuna Eura, jer projekt prvenstveno služi za osiguranje pitke vode za dubrovačko primorje S obzirom da se vodoopskrba Dubrovnika može puno jeftinije osigurati i bez izgradnje hidrolektrane opravdana je sumnja da se povećane količine vode nastoji osigurati za planirane vile, apartmane i golf terene na Srđu.

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš rekao je da se ponovno, bez ikakve mogućnosti sudjelovanja građana, nameću idejna rješenja koja su dogovorili Gradonačelnik i Golf razvoj d.o.o, a kao primjer je naveo nedavno predstavljanje plana izgradnje golf terena i apartmanskog naselja na Srđu koje je održano u tvrđavi Imperijal na Srđu.
Ista ove rješenja nametnuta su Povjerenstvu za studiju utjecaja na okoliš za izgradnju golf terena za Srđu, koje je stavljeno u poziciju da odlučuje o idejnom rješenju koje je još uvijek neusklađeno sa prostorno-planskom dokumentacijom i koje građani Dubrovnika nisu prihvatili. Eventualno prihvaćenje Studije utjecaja na okoliš za izgradnju golf terena i apartmanskog naselja na Srđu te idejnog rješenja koje ona nosi, namjerava se koristiti na javnoj raspravi kao jedina stručna podrška projektu koji je postao sinonim za korupciju, apartmanizaciju i izigravanje građana.

Bertrand Sansonnens, član izvršnog odbora Friends of the Earth Europe (FoEE), je rekao da je izuzetno sretan da može pružiti potporu lokalim kampanjama, jer je Dubrovnik svjetska kulturna baština, a ova područja su i od velikog značaja za prirodu na Europskom nivou. FoEE je već dao potporu u kampanji protiv izgradnje HE Ombla, te će tu potporu nastaviti u oba ova slučaja. Također je napomenuo kako smatra da je pitanje lokalne demokracije od vrlo velike važnosti, osobito u situacijama kada odlučujemo o javnom interesu, kao što je budućnost korištenja i upravljanja platoom Srđ-a, kada je korisno u odlučivanju primjeniti  instrumente demokracije poput referenduma.

U prilogu ožete preuzeti i analizu kvalitete Studija utjecaja na okoliš za nekoliko velikih projekata u Hrvatskoj. Analizu je napravio neovisni konzultatnt kojeg je angažirala Europska komisija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.