hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vlada mora zatvoriti termoelektranu na ugljen Plomin 2

Img 6964

Zelena akcija traži zatvaranje termoelektrane na uvozni ugljen Plomin 2 do 2026. godine.

Povodom današnjeg početka UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali su performans na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

„Premijer Plenković najavio je zatvaranje termoelektrane Plomin 2 tek 2033. godine, čime ćemo biti jedna od posljednjih država EU koja će koristiti ovaj prljavi energent”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Naime, Belgija, Švedska i Portugal već su zatvorile svoje termoelektrane na ugljen, a u idućih nekoliko godina, to će napraviti većina članica EU. “Zbog zaštite okoliša, klime, zdravlja ljudi, ali i zbog velikog troška proizvodnje električne energije, tražimo od Plenkovića da Hrvatska na konferenciji najavi zatvaranje Plomina 2 u iduće tri godine“, dodao je Ivčić.

Aktivisti su na Cvjetnom trgu postavili mali bazen ispunjen ugljenom u kojem je sjedio jedan od njih s maskom Andreja Plenkovića i držao natpis „Ostajemo u ugljenu još 10 godina!“, dok su iznad njega stajali natpisi „Međunarodni klimatski pregovori“ i „Zatvorite termoelektranu Plomin 2“. Time su istaknuli bizarnu poziciju Vlade koja šalje delegaciju na klimatsku konferenciju, dok u isto vrijeme ignorira vlastiti doprinos rastućoj klimatskoj krizi i inzistira na dugoročnom korištenju ugljena. 

„Samo zbog emisija CO2 iz Plomina 2, HEP je u četiri godine imao trošak od ogromnih 127 milijuna eura, na što dolaze svi ostali standardni troškovi rada. Nevjerojatno je da Hrvatska, koja mora uvoziti ugljen, toliko snažno ustraje na proizvodnji električne energije njegovim spaljivanjem“, naglasio je Ivčić.

Zelena akcija je poručila kako se protivi i lažnim rješenjima za zamjenu ugljena. Primjerice, uvođenje prljavog plina i spaljivanje otpada, što HEP razmatra kao opciju za staru i zatvorenu termoelektranu na ugljen Plomin 1. „Kao što ćemo pokušati spriječiti takvu besmislicu u Plominu 1, isto ćemo napraviti ako bude isti model za Plomin 2. Ova termoelektrana čini oko sedam posto udjela u ukupnoj raspoloživoj električnoj energiji u Hrvatskoj. To je potrebno nadomjestiti smanjenjem potrošnje, povećanjem energetske učinkovitosti i proizvodnjom iz obnovljivih izvora, a ne drugim fosilnim energentima“, zaključio je Ivčić.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.