hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europski parlament: Poboljšanje zakonodavstva o otpadu nužno za razvoj cirkularne ekonomije!

Daweb

Europski je parlament jučer zatražio od Europske komisije ambicioznije ciljeve u prijedlogu izmjena četiri direktive o otpadu kojeg je Komisija predstavila 2015. godine, a koji bi trebao usmjeriti zakonodavstvo država članica do 2030. godine. Zelena akcija poziva ministra zaštite okoliša, Slavena Dobrovića, da u narednim pregovorima Vijeća ministara o izmjenama tih direktiva podrži ciljeve koje je izglasao Europski parlament, kako bi se u narednom desetljeću povećalo recikliranje, kompostiranje i ponovna uporaba, smanjilo bacanje te izbjeglo štetno i nepotrebno spaljivanje otpada u Hrvatskoj.

Ciljevi koje je jučer izglasao Europski parlament odnose se na povećanje recikliranja i ponovne uporabe komunalnog i ambalažnog otpada, smanjenje otpada od hrane i morskog otpada, smanjenje odlaganja i spaljivanja  otpada te obavezno odvojeno prikupljanje biootpada i drugih frakcija. Prema prijedlogu Europskog parlamenta, udio komunalnog otpada koji se reciklira i kompostira u Europskoj uniji s današnjih 44% treba povećati na 70% do 2030., a ambalažnog na 80%, dok odlaganje otpada na odlagališta treba ograničiti na 5%. To je jasna poruka provoditeljima politika gospodarenja otpadom u RH – potrebna je brza transformacija sustava u kojem se danas tek oko 15% komunalnog otpada reciklira i kompostira, a oko 85% baca na odlagališta. Također, novi obvezujući cilj od 5% ponovno uporabljenog otpada ukazuje na potrebu hitne uspostave centara za ponovnu uporabu, a cilj smanjenja bačene hrane za 50% do 2030. ukazuje na potrebu za uspostavu boljeg sustava doniranja hrane.

Zelena akcija je još prošle godine od hrvatskih europarlamentaraca_ki zatražila da glasaju za ambicioznije ciljeve smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada te nas raduje da je prepoznata važnost takvog iskoraka čime je dan jasan signal Europskoj komisiji da je potrebno potaknuti odustajanje od odlaganja i spaljivanja otpada.

Podsjetimo, u prosincu 2015. godine Europska​ komisija pod vodstvom J.C. Junckera odbacila je prijedlog prošlog sastava Komisije za razvoj cirkularne ekonomije te predstavila zakonodavni prijedlog čiji su ciljevi velikim dijelom oslabljeni. Osim toga, prijedlog je ignorirao niz kvalitetnih mjera koje je Europski parlament predložio izglasavanjem Rezolucije o cirkularnoj ekonomiji u srpnju 2015 godine. Odbor za zaštitu okoliša i javno zdravstvo Europskog parlamenta u siječnju ove godine zatražio je izmjene prijedloga Europske komisije čime je poručio europarlamentarcima_kama da Europska​ komisija nije dovoljno ambiciozna, a to je prepoznala i većina zastupnika_ca u Europskom parlamentu na jučerašnjem glasanju. To je važan prvi korak naprijed te sada slijede pregovori Europskog parlamenta s Vijećem ministara okoliša i Europskom​ komisijom, nakon čega će biti formiran konačan prijedlog europskog zakonodavstva o otpadu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.