hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

EU i dalje krši Aarhušku konvenciju i time međunarodno pravo!

Zfcx

Europska komisija se ne pridržava Aarhuške konvencije jer nije osigurala odgovarajuće zakonodavstvo o sudjelovanju javnosti u donošenju nacionalnih klimatskih planova.

Odbor za praćenje usklađenosti s Aarhuškom konvencijom* (Compliance Committee) prošli je tjedan objavio izvješće u kojoj se pomno ispituje napredak Europske komisije u pogledu obveza sudjelovanja javnosti u reviziji nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP).

Članice Aarhuške konvencije još su na sastanku 2014. prozvale EU zbog neadekvatnog sudjelovanja javnosti u NECP-ovima. 10 godina kasnije, najnovije izvješće daje turobnu sliku minimalnog napretka.

Unatoč manjim pomacima, ključni problem ostaje: Komisija nije uspostavila čvrst regulatorni okvir za provođenje sudjelovanja javnosti u NECP-ovima. Države članice u velikoj su mjeri slobodne isključiti doprinos javnosti.

Sljedeći sastanak Aarhuške konvencije je 2025., a još jedno izvješće o napretku treba biti objavljeno u listopadu 2024. Usklađenost EU-a čini se malo vjerojatnom, produžujući tako desetljeće staro kršenje međunarodnog prava.

Komisija riskira daljnje diplomatske neugodnosti nastavljajući odugovlačiti s ozbiljnim pitanjima vladavine prava. U eri u kojoj su energetska sigurnost i cijene glavna briga građanki i građana, zanemarivanje javnog mnijenja o energetskoj politici EU-a pogrešan je korak.

A kako je na EU razini, tako je i na nacionalnoj. Donošenje hrvatskog klimatskog plana od početka je netransparentno, a sudjelovanje građana i građanki je pro forma. Novu revidiranu verziju plana još nismo vidjeli.

Vrijeme je da se sudjelovanje javnosti prestane tretirati kao gesta dobre volje i da se počne tretirati kao nužnost.

Cijelo izvješće pročitajte na poveznici

*Aarhuška konvencija je Konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u donošenju odluka i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša.

 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.