hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ekologija društvenih pokreta

Dizajn bez naslova  48

Iako organizacija u kojoj više od 10 godina radim (Zelena akcija) već nekoliko godina surađuje s organizacijom koja je organizirala ovaj trening (Ulex / Ecodharma), u sklopu čega je na različitim tečajevima sudjelovalo više od dvadeset aktivista i zaposlenika Zelene akcije, kao i aktivista Zelenoj akciji bliskih grupa, meni je ovo bilo prvi put da sudjelujem na nekom od Ulexovih tečajeva.

Piše: Eugen Vuković iz Zelene akcije

Ranije prilike sam propustio dijelom zato što nisam veliki ljubitelj putovanja, a dijelom zbog mojih osobnih sumnji, tj. predrasuda o korisnosti ovog tipa aktivističkih edukacija. Ove sam se godine ipak odlučio sudjelovati, potaknut svjedočanstvima drugih koji su Ulexove edukacije već prošli, kao i time što mi se opis treninga uistinu činio vrlo zanimljiv i koristan. Nakon završenog treninga, mogu reći da se nisam razočarao i da sam vrlo zadovoljan - kako njegovim sadržajem i organizacijom tako i prilikom da upoznam druge polaznike i provedem tjedan dana na jako lijepom mjestu - selu Eroles, pokraj gradića Trempa, u Kataloniji, u Španjolskoj.

Na trening sam putovao sa Sarom, aktivisticom Zelene akcije i Extinction Rebelliona. Kako bi naše putovanje rezultiralo sa što manje stakleničkih plinova, Sara i ja odlučili smo u Kataloniju ne ići avionom. Nakon što su se sve opcije putovanja vlakom pokazale predugima, odlučili smo do Barcelone putovati autobusom. Put je trajao 25 sati,  no preživjeli smo! Od Barcelone do Trempa putovali smo autobusom još četiri sata, a od tamo su organizatori sudionike edukacije kombijima prebacili do mjesta Eroles, u kome se održavao trening. Ljepota krajolika bila je svojevrsna kompenzacija za dug i naporan put.

Uz Saru i mene, treningu je prisustvovalo još 12 aktivista_ica iz Austrije, Češke, Mađarske, Portugala, Slovačke i Španjolske. Većinu su činili klimatski  aktivisti_kinje, a bili su prisutni i aktivisti_kinje koji se bave temama prostorne pravde, porođajnim aktivizmom (childbirth activism) i izgradnjom samoodrživih zajednica (eko sela).

“Ekologija društvenih pokreta” jedan je od najstarijih treninga koji organizira Ulex, a bavi se, u najširem smislu, temom društvenih promjena i ulogom koju u njima igraju društveni pokreti. Osmišljen je imajući na umu potrebe nešto iskusnijih aktivista. Sudionicima je trebao omogućiti da nauče nešto novo te zajednički promišljaju o: različitim oblicima društvenog angažmana, njihovim razlikama i tome kako se potencijalno međusobno upotpunjuju; različitim pristupima izgradnji pokreta, organizacija i kampanja koje za cilj imaju sistemsku promjenu te izgradnji strategija usmjerenih na njeno postizanje (uzimajući u obzir resurse samih agenata promjene, kao i širi društveno-politički kontekst). Smatram da su svi ovi ciljevi u najvećoj mogućoj mjeri ispunjeni te da trening ni u jednom segmentu nije razočarao.

Unatoč tome što je program bio vrlo intenzivan, zahvaljujući načinu na koji su “lekcije” bile izvođene te dobro raspoređenim pauzama i odmorima, gotovo ni u jednom trenutku nismo osjetili zamor ili dosadu. Najveći dio vremena protekao je u interaktivnim “igrama” i grupnom radu, a klasična izlaganja činila su tek manji dio treninga. Mene se posebno dojmio način na koji je “ozbiljna” literatura iz područja sociologije društvenih pokreta korištena kao polazište za promišljanje strategija izgradnje društvenih pokreta. Dio te literature bio mi je poznat još sa studija sociologije, ali sam do sada smatrao da ona ima gotovo isključivo teorijsku vrijednost i da ne može biti od velike koristi za praktične potrebe društvenih pokreta. 

Ovaj trening uvjerio me u suprotno i držim da je to jedna od njegovih najvećih kvaliteta! Osim toga, jedan od dragocjenijih aspekata ovog tečaja bilo je to što smo imali prilike upoznati se s djelovanjem raznih pokreta i grupa u kojima su sudionici_e tečaja aktivni. Naime, velik dio tečaja sastojao se upravo od dubinske (samo)analize grupa i pokreta kojih su sudionice_i dio te analize njihovog odnosa sa širim društveno političkim okruženjem.

Vjerujem da su sve sudionice_i iz ovog upoznavanja s djelovanjem drugih grupa stekli određene uvide koji će im koristiti i u provedbi vlastitih kampanja i izgradnji vlastitih pokreta. Vjerojatno ne treba posebno napominjati da je iznimno zadovoljstvo bilo družiti se s polaznicima tijekom pauza i uvečer i upoznati ih na čisto ljudskoj razini. O ljepoti mjesta u kojem se trening održavao i okolnog krajolika trebao bi pisati netko tko je o tome u stanju pisati bolje od mene. Ukratko, mogu reći da je trening bio toliko dobar da ne isključujem mogućnost da za koju godinu ponovo sudjelujem na nekom od Ulexovih treninga (a svi koji me poznaju znat će koliko je to velik kompliment - kada dolazi od mene i kada se odnosi na aktivističku edukaciju koja se održava u mjestu toliko udaljenom od Zagreba).

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.