hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

ECOTOPIA BIKETOUR 2006, ulazi u Hrvatsku i promovira akciju i BICIKLOM U VLAK!

Bicikli uvlaku2

Završnica 3000 km duge pan-europske biciklijade, ECOTOPIA BIKETOUR 2006, ulazi u Hrvatsku i promovira akciju i BICIKLOM U VLAK!  12.09.2006.

12.09.2006. Vlak Zagreb-Ogulin, Ecotopia Biketour i Zelena akcija održali su jedinstvenu konferenciju za tisak u posebnom vagonu vlaka na redovnoj kompoziciji Zagreb-Rijeka, na relaciji od Zagreba do Ogulina.

Na konferenciji je predstavljena ECOTOPIA BIKETOUR 2006., - međunarodna biciklistička eko-karavana koja istražuje i promiče održivi prijevoz. Ovaj europski projekt traje već 16 godina, a u Hrvatsku je stigao nakon 10 tjedana putovanja i 2500 prijeđenih kilometara od Baltika, preko cijele istočne Evrope. Karavana putuje sa kompletnom prtljagom i kuhinjom na prikolicama (uključujući i prikolicu s bebama).

Veliko finale eko-karavane će se održati, po prvi puta u Hrvatskoj, sa završnim događanjem u Splitu, 22.09.2006. gdje će se obilježiti Evropski dan bez auta.
Nakon predstavljanja eko-karavane predstavljena je i akcija BICIKLOM U VLAK!

Korištenje bicikla kao energetski i okolišno prihvatljivog prijevoznog sredstva u svakodnevnom životu i turističkoj ponudi po uzoru na zemlje Europske unije u nas praktički ne postoji, zbog nemogućnosti integracije sa željezničkim prometom na prigradskim i međugradskim vlakovima u Hrvatskoj. U modernizaciji Hrvatskih željeznica i promociji željezničkog prometa kao ekološkog sastavni element mora biti lagano i dostupno prevoženje bicikala, rekao je Ivan Gregov, koji radi na programu transporta Zelene akcije, a ujedno je i organizator Ecotopia Biketour za Hrvatsku. Gregov je predstavio i snimke vlakova iz ostalih europskih zemalja koje imaju redovite odjeljke za prijevoz bicikala (vidi galeriju slika niže u tekstu).

Gospođa Ida Erceg, glasnogovornica Hrvatskih željeznica, je dodala kako je HŽ uveo nekoliko turističkih vlakova na koje se može unijeti nerastavljeni bicikl, a da u programu modernizacije planiraju uvesti ovu uslugu te je najveći problem u nekoliko godina prijelaznog perioda. Lidija Mišćin direktorica ureda Turističke zajednice zagrebačke županije , iznijela je problem turističke ponude za bicikliste u okolici Zagreba. Iako su tiskali niz biciklističkih karata i vodiča, izuzetno im je skupo sufinancirati dodatne vagone za bicikliste u vlakovima pa je u interesu razvoja kontinentalnog turizma da HŽ uvede redovitu ponudu za bicikliste na svim linijama.

Na kraju konferencije, Jagoda Munić, predsjednica Zelene akcije, je dodala kako je strateški važno da se počne više ulagati u željezničku infrastrukturu. Naime, u sljedećih pet godina planira se gotovo 4 puta više (7.9 naprema 2.4 milijarde kuna u prosjeku po godini) uložiti u autoceste nego u željeznice što sigurno nije značajka održivog razvoja. Također je važno da se razvije struktura gradskih i prigradskih vlakova za Grad Zagreb i s nesmetanim i jednostavnim stavljanjem bicikla na vlak, što bi omogućilo ekološki održivo putovanje u školu ili na posao u kombinaciji bicikl-vlak.

Za više informacija:

Ecotopia Biketour
Što je Ecotopia Biketour?

Raspored akcija u Hrvatskoj

12. 09.2006. ZAGREB - Biketour ulazi na vlak, pressica o prijevozu bicikla vlakom u Hrvatskoj (Glavni kolodvor Zagreb, redovni vlak za Rijeku u 08.07h).

14. 09.2006. KOSINJ - akcija u suradnji sa Zelenom akcijom i udrugom Eko-Kosinj u mjestu Gornji Kosinj, Lika, protiv izgradnje velike akumulacije na rijeci Lici i mogućeg potapanja sela (Gornji Kosinj, glavni trg u 16h).

17. 09.2006. ZADAR - akcija za biciklističke staze i slobodu nemotoriziranog kretanja u Zadru, zajedno sa Eko-Zadar, ZVUK, Rode, Udruga invalida (početak akcije u 10h)

18. 09.2006. SKRADIN - podrška biciklističkim stazama oko Skradina, zajedno sa Turističkim uredom Skradin (početak u 10h).

21. 09.2006. VRANJIC - akcija za rješavanje pitanja tvornice „Salonit", Vranjica kraj Solina, zajedno sa udrugom Barbarinac (početak u 12h).

22. 09.2006. SPLIT - sudjelovanje u Danu bez automobila u Splitu, organiziraju udruge Sunce, Plavi Planet, Mala Truba, Zelena akcija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.