hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ecotopia Biketour 2006

Bicikli vrata

Ecotopia Biketour je biciklistička eko-karavana koja već 16-u godinu za redom tijekom ljetnih mjeseci putuje kroz nekoliko europskih zemalja, ispitujući mogućnost održivog putovanja i alternative dominaciji fosilnih goriva.

Projekt je pokrenula EYFA sa sjedištem u Amsterdamu, a od 2004. njegov glavni organizator je World Cafree Network iz Praga (obje organizacije su nevladine organizacije  koji djeluju na europskoj razini).

Svake godine odredište Biketour-a je povezano s mjestom održavanja Ecotopia aktivističkog kampa. Ove godine Biketour je startao 18. 06. u Litvi, preko Poljske je stigao u Slovačku i boravio dva tjedna u kolovozu na Ecotopia kampu u mjestu Zaježova. Tura će ukupno trajati tri mjeseca u duljini od otprilike 3000 kilometara.

U drugom dijelu ovogodišnje ture, Biketour kroz Mađarsku i Sloveniju stiže u Hrvatsku 10. rujna 2006. Kroz ozaljski kraj, Vukomerice, Zagreb, Gorski Kotar, Liku, Zadar i Dalmaciju, karavana 22. rujna, na svjetski Dan bez automobila, stiže u Split, krajnje odredište karavane ove godine.

Putuje se isključivo na biciklima uz korištenje prikolica. Karavana u prosjeku prelazi 60-ak kilometara dnevno. Biketour je definiran i kao „mobilna eko-zajednica", samoodrživ je kroz participaciju učesnika (ne koristi sponzorstva) i odluke donosi konsenzusom svih članova. Učesnici također volontiraju za dužnosti neophodne za funkcioniranje karavane (priprema hrane, vuča prikolica sa hranom i kuhinjom, itd). Novi članovi su dobrodošli, i pojavljuju se gotovo svakog dana. Boravak na Biketouru se plaća kroz tzv. sustav eko-cijena (eco-rates system); virtualnu fer valutu koja se drugačije preračunava za učesnike iz istočnih i drugačije za one iz zapadnih zemalja, ovisno o standardu u svakoj pojedinoj zemlji. 15 eco-a, koliko stoji dan proveden na Biketouru (što pokriva hranu i smještaj) za npr. nizozemca je 15 eura, za učesnika iz Hrvatske 3,50 eura, a za učesnika iz BIH 2 eura, itd.

Kako na Biketour-u sudjeluju mnogi aktivisti, karavana na svom putu često izvodi akcije ekološkog ili društvenog karaktera, u suradnji sa lokalnim grupama iz gradova kroz koje se prolazi. Na putu do Hrvatske, ovogodišnji Biketour je napravio nekoliko akcija za podršku biciklističkim stazama u gradovima Litve, Slovačke i Mađarske, zatim akciju za prevoz bicikala vlakom u Sloveniji, i dvije akcije u suradnji sa organizacijom Greenpeace: protiv autoputa Via Baltica u Poljskoj koji treba proći preko zaštićene poljske prašume i protiv iskapanja urana u Slovačkoj.

Raspored akcija u Hrvatskoj:

12. 09.2006. ZAGREB - Biketour ulazi na vlak, pressica o prijevozu bicikla vlakom u Hrvatskoj (Glavni kolodvor Zagreb, redovni vlak za Rijeku u 08.07h).

14. 09.2006. KOSINJ - akcija u suradnji sa Zelenom akcijom i udrugom Eko-Kosinj u mjestu Gornji Kosinj, Lika, protiv izgradnje velike akumulacije na rijeci Lici i mogućeg potapanja sela (Gornji Kosinj, glavni trg u 16h).

17. 09.2006. ZADAR - akcija za biciklističke staze i slobodu nemotoriziranog kretanja u Zadru, zajedno sa Eko-Zadar, ZVUK, Rode, Udruga invalida (početak akcije u 10h)

18. 09.2006. SKRADIN - podrška biciklističkim stazama oko Skradina, zajedno sa Turističkim uredom Skradin (početak u 10h).

21. 09.2006. VRANJIC - akcija za rješavanje pitanja tvornice „Salonit", Vranjica kraj Solina, zajedno sa udrugom Barbarinac (početak u 12h).

22. 09.2006. SPLIT - sudjelovanje u Danu bez automobila u Splitu, organiziraju udruge Sunce, Plavi Planet, Mala Truba, Zelena akcija.

Dodatne informacije:

www.thebiketour.net
www.worldcarfree.net

Kontakt osoba za Hrvatsku:

Ivan Gregov 091/ 7855 175 *
Zelena akcija, Frankopanska 1, pp. 952, HR-10000 ZAGREB
Tel/faks.: 01/ 48 13 096

(* navedeni mobitel će tokom trajanja karavane možda povremeno biti nedostupan)

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.