hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dozvola za uklanjanje tiskare nije pravomoćna!

Hoto ploca preobrazenska

Investitor projekta na Cvjetnom trgu posljednjih tjedana u javnosti pokušava proizvesti dojam kako za realizaciju projekta nema prepreka te kako je sve gotovo. Suprotno tome, investitor nema niti jednu lokacijsku i građevinsku dozvolu, kao niti dozvole za uklanjanje kina Zagreb i dviju uličnih zgrada. Jedina dozvola koju je dobio je konačna, ali nepravomoćna dozvola za uklanjanje dvorišne zgrade tiskare. Dozvola nije pravomoćna jer su protiv nje pokrenuti sporovi pred upravnim sudom.

Prema mišljenju odvjetnika zainteresiranih strana, kao i prema pravnom mišljenju neovisnog stručnjaka za upravno pravo, dr. sc. Marka Šikića (Katedra za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu), dozvola za uklanjanje zgrade koja je samo konačna, a nije pravomoćna, za razliku od građevinske dozvole, ne omogućuje započinjanje radova. Uklonjeni objekt naime nije moguće vratiti u prethodno stanje ukoliko sud odluči poništiti dozvolu. Stoga su svi radovi do okončanja spora bespravni.

Hoto grupa međutim uporno manipulira pravnim odredbama i pojmovima. Tako je na ploči s obavijesti o dozvoli izvješenoj na ogradi u Preobraženskoj ulici u početku bilo istaknuto kako je dozvola za uklanjanje pravomoćna, a tek je kasnije, nakon medijskih napisa, riječ "pravomoćna" prelijepljena riječju "konačna". Očekujemo da će investitor nastaviti zloupotrebljavati složenost ove pravne situacije miješanjem dozvole za uklanjanje (koja ne omogućuje početak uklanjanja ukoliko nije pravomoćna) i dozvole za građenje (koja omogućuje početak građenja prije pravomoćnosti na rizik investitora).

Budući da se radi o bespravnom uklanjanju, Pravo na grad i Zelena akcija zatražili su inspekcijski nadzor te obustavu radova. Odluka inspekcije definitivno će pokazati jesu li odvjetnici Hoto grupe loše napravili svoj posao ili je država stala na stranu bespravnog rušitelja.

Dokumenti

Pravno mišljenje o čl. 301. st. 1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji

PDF 103 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.