hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Danas prosvjed i uključivanje građana u obranu Varšavske

Danas u 18:00 sati u Varšavskoj ulici održat će se miran i nenasilan Prosvjed protiv krađe Varšavske koji organiziraju Pravo na grad i Zelena akcija. Prosvjed je legalan i uredno prijavljen policiji.

Dođite svi na prosvjed!

Ovim putem još jednom pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže u obrani pješačke zone u Varšavskoj. Prosvjed će biti drugačiji od ostalih prosvjeda, vizualno atraktivan, a Gradu Zagrebu darovat ćemo i skulpturu visoku 5 m.
Prosvjed neće služiti samo kao iskazivanje javne podrške zahtjevima Prava na grad i Zelene akcije, već i za organizirano uključivanje građana u Živi zid za Varšavsku, skupinu koja će sudjelovati u budućim akcijama i prosvjedima u obrani Varšavske. Do sada se u Živi zid uključilo preko tisuću građana.

Već šesti dan aktivisti Prava na grad i Zelene akcije zajedno s građanima dežuraju u kontejnerima u Varšavskoj ulici. Do sada je dežuralo više od 300 ljudi.

Grad Zagreb je prekjučer rješenjem odbio zahtjev Prava na grad i Zelene akcije za postavljanje kontejnera, odnosno info točaka u pješački dio Varšavske ulice s obrazloženjem da je ta površina rezervirana za početak radova Hoto grupe. Na Rješenje smo se žalili Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva jer radovi u Varšavskoj ne mogu početi dok se ne riješe sve žalbe stanara na Rješenje o zauzimanju javno-prometne površine.

Prosvjed organiziramo dan prije sjednice Gradske skupštine i stoga ovom prilikom ponavljamo naše zahtjeve:

1. Zahtijevamo od Skupštine i Gradonačelnika Grada Zagreba da zaustave radove u Varšavskoj iz barem dva nova razloga.

  • a) Hoto grupa je za jedan projekt dobila dozvole, a potpuno drugi trenutno realizira. Da bi se za njega moglo dobiti dozvole, projekt je od strane Gradskog poglavarstva 30. siječnja 2008. godine proglašen javnim interesom. Ta je odluka donesena na temelju činjenice da se njime otvara prolaz kroz blok između Cvjetnog trga i Gundulićeve. Sada se međutim realizira projekt bez prolaza kroz blok, a o tome govori i promjena službenog imena projekta iz "Cvjetni prolaz" u "Cvjetni".  
  • b) Lokacijska dozvola za ulazno - izlaznu rampu u pješačkoj zoni Varšavske ulice nije pravomoćna jer je od ožujka do lipnja 2009. pred Upravnim sudom pokrenut niz upravnih sporova od strane stanara i osnovne škole u Varšavskoj koji još uvijek traju. Ukoliko stanari i osnovna škola u Varšavskoj uspiju u svojim upravnim sporovima Grad Zagreb mora vratiti Varšavsku ulicu u prvobitno stanje. To znači da bi građani Zagreba u konačnici prvo platili više od 10 milijuna kn za kopanje rupe u Varšavskoj, a zatim bi morali platiti i vraćanje na staro stanje.

2. Zahtijevamo od Skupštine i Gradonačelnika Grada Zagreba da se odredbe GUP-a koje su izmijenjene tijekom 2007. godine radi pogodovanja Hoto grupi vrate na staro tj. da se u GUP-u vrati zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u središtu grada, da se vrati koeficijent izgrađenosti u blokovima na 3,0 te da se zabrani denivelacija javnih površina u Donjem gradu.

3. Zahtijevamo od Skupštine Grada Zagreba da hitno održi posebnu tematsku sjednicu na kojoj bi se postavili temelji za novu održivu prostornu politiku u Gradu Zagrebu, te da se u tu svrhu ustanovi stalno savjetodavno tijelo pri gradskoj vlasti koje bi se sastojalo od predstavnika znanstvenih institucija, neovisnih stručnjaka i udruga građana.
Jagoda Munić iz Zelene akcije rekla je da taj projekt sustavno podupire Gradsko poglavarstvo pa je Gradski zavod za zaštitu kulturne i prirodne baštine, umjesto da zaustavi i zabrani, dopustio rušenje povijesnih zgrada. Dodala je da su iskoristili sve moguće zakonske mehanizme kako bi državne i gradske institucije zaustavile projekt, ali su naišli na potporu projektu i podilaženje investitorima umjesto na potporu javnom interesu.

Snješka Knežević rekla je u ime Odbora za baštinu i prostor Društva povjesničara umjetnosti da se ruše dvije povijesne kuće te da se počinje realizirati projekt koji od početka ide pogrešnim smjerom - lokacija je pogrešna i predimenzionirana struktura. Objekt će, kada se izgradi, dominirati na trgu i poništiti njegov identitet, dodala je. Ruši se kuća Granitz na Preradovićevu trgu 6, izgrađena 1886., koja je bila povijesno mjesto hrvatskog novinstva. Istaknula je da nisu protiv transformacije jer grad od nje živi, ali ona mora biti skladna i respektirati postojeće stanje, a ne se nametati. "Tim projektom dobit će se trg u funkciji novoga komercijalnog objekta", rekla je Knežević.

Zastupnica u Gradskoj skupštini Vera Petrinjak-Šimek rekla je da će lobirati za većinu u toj skupštini kako bi se preispitao 'nebulozni zaključak' Gradskog poglavarstva o javnom interesu u tom projektu kojeg nema ni u tragovima. Rekla je i kako je zagrebački gradonačelnik ss Hoto grupom potpisao 'skandalozni ugovor' po kojem će grad financirati rampu i rekonstrukciju infrastrukture u bloku Varšavske ulice, to jest sufinancirati privatni projekt.

Na kraju je Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao kako ne namjeravaju odustati u borbi protiv najštetnijih elemenata projekta - uzimanja dijela pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ocijenio je da projekt, osim što devastira prostor i kulturnu baštinu, pokazuje i da je izravno povezan s devastacijama institucija i pravne države. Najavio je da će cilj njihova daljnjeg rada biti ključne institucije koje omogućuju beskonačnu korupciju i divljanje kapitala u prostoru. To nije razvoj, nego otimačina hrvatskog prostora i kulturnih dobara, rekao je Celakoski.

Za više informacija:
Teodor Celakoski, Pravo na grad, mob 091 3335256

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.