hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dan planeta Zemlje - Vladajući su zakazali, na nama je da povedemo Zemlju u održivu budućnost!

Earth wallpapers 13

Dan planeta Zemlje u cijelom se svijetu obilježava 22. travnja kako bi se mobilizirala javna podrška zaštiti okoliša. U Hrvatskoj ga je početkom devedesetih godina počelo obilježavati Društvo za unapređenje kvalitete življenja, a od 1997. Zelena akcija konstantno obilježava taj datum.

Mnoge udruge i organizacije, a u posljednje vrijeme i gradovi, škole pa čak i tvrtke povodom Dana planeta Zemlje ukazuju na okolišne probleme. Dan planeta Zemlje je jedan od najvažnijih na području zaštite okoliša te jedini koji je krenuo "odozdo" tj. od građanskih pokreta za zaštitu okoliša.

U Hrvatskoj ove godine na žalost nemamo mnogo razloga za slavlje. Vlada RH zagovara riskantno bušenje Jadrana zbog nafte, kršeći procedure i zanemarujući propise. Ministar Zmajlović pri tome nijemo stoji po strani i dopušta potpuno isključivanje Ministarstva zaštite okoliša iz cijelog procesa. Iako čak 74% građana želi referendum o ovoj temi, predsjednik Vlade Milanović najavljuje kršenje vlastitog obećanja da će raspisati referendum o ovoj temi, a ministar Vrdoljak odbacuje svaki razuman argument protiv ovog projekta.

Vlada i HEP zagovaraju izgradnju termoelektrane na uvozni ugljen „Plomin C“, unatoč činjenici da se na nedavnom referendumu preko 94% građana Labinštine usprotivilo ovome projektu zbog njegovog utjecaja na zdravlje i neisplativosti.. Također, pokušavaju oživjeti i stari projekt izgradnje podzemne hidroelektrane na Ombli. Pri tome ne nude kvalitetne odgovore na pitanja o ekonomskoj isplativosti, o utjecajima na živote i zdravlje ljudi, o kulturnim aspektima vrijednosti Omble, nego samo ponavljaju podatke iz Studije utjecaja na okoliš napravljene krajem prošlog stoljeća.

Širom svijeta, ove se godine Dan planeta Zemlje obilježava pod sloganom „Na nama je red da povedemo“. Moramo napuštati korištenje fosilnih goriva te odustati od izgradnje štetnih energetskih objekata. S obzirom na potencijal kojeg ima Hrvatska, upravo su zaštita okoliša i održivi razvoj najbolje razvojne opcije za nas. U solarnoj eri koja nam dolazi, na obnovljivim izvorima energije možemo ostvariti znatno veću korist za društvo nego na fosilnoj energiji. Zelena akcija već preko 25 godina zagovara održiva energetska rješenja umjesto zastarjelih projekata, odvojeno prikupljanje i reciklažu otpada umjesto spalionica, lokalnu proizvodnju i organsku hranu umjesto GMO-a, održivo upravljanje prostorom umjesto divlje izgradnje i apartmanizacije… Veseli da je sve više građana svjesno potrebe očuvanja okoliša. Pozivamo ih da se aktiviraju u lokalnim zajednicama ili pridruže postojećim udrugama za zaštitu okoliša, jer vladajući su zakazali, na nama je da povedemo Zemlju u održivu budućnost!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.