hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dan Dunava - 29. lipanj 2004.

Dlogo

Ove godine, povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije o zaštiti i održivom korištenju rijeke Dunav (1994., Sofija), Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR), sa sjedištem u Beču, prvi puta odlučila je obilježiti ovaj dan kao Dan Dunava.

Dan Dunava obilježavati će se u svim zemljama Podunavlja - Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, Bugarska, Rumunjska, Moldavija i Ukrajina, jer je sudbina Dunava i naša zajednička te nam je zadaća raditi na dobrobiti Dunava i njegovih pritoka kao žile kucavice ovog dijela Europe.

Središnja proslava održat će se u Beču u organizaciji ICPDR-a pod motom "Dunav - most prema budućnosti".

Republika Hrvatska je potpisnica Dunavske konvencije od 1996. godine, uključena je u aktivnosti Komisije te će također dostojno obilježiti Dan Dunava.

Dunavski forum za okoliš namjerava, uz pomoć Zelenog Osijeka kao organizatora, proslaviti Dan Dunava u subotu 03.07. 2004. u mjestu Zlatna Greda kod Osijeka te na samom Dunavu.

"Dunav kao inspiracija"

U sklopu ovogodišnjeg Dana Dunava organizira se i školsko natjecanje u likovnim radovima na temu Dunava i njegovih pritoka pod nazivom "Dunav kao inspiracija". Ovim natjecanjem želimo približiti mladima Dunav, probuditi u njima zaštitničke osjećaje te osvijestiti ih o značenju Dunava za njihov život.

Likovni radovi bi trebali biti napravljeni od prirodnih materijala sakupljenih uz rijeku u susjedstvu ili bi tema trebala biti priroda oko te rijeke.

Najboljih 10 radova će biti prezentirano u Beču na središnjoj proslavi 29.06.2004., prva tri mjesta dobiti će vrijedne nagrade, a pobjednik će još moći u prosincu 2004. prisustvovati i na Ministarskoj konferenciji u Beču.

Natjecanje organizira udruga "Franjo Koščec" iz Varaždina, uz pomoć Zelene akcije i predstavnika ICPDR-a u Hrvatskoj.

Sve škole ili likovne radionice, zainteresirane za ovo natjecanje, neka se prijave najkasnije do 15.05.2004. na dunjavu@yahoo.com ili irma@zelena-akcija.hr.

Više informacija o natjecanju i danu Dunava možete naći na Internet stranici: www.danubeday.org

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.