hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Cvjetni trg i Varšavska ulica - simboli devastacije jezgre Zagreba i kršenja javnog interesa

Najznačajniji trenuci tijekom dugogodišnje kampanje Zelene akcije i Prava na grad protiv devastacije Cvjetnog trga i pješačke zone u Varšavskoj ulici.

Udruge Pravo na Grad i Zelena akcija su 6.12.2006. godine, u znak protesta protiv plana izgradnje shopping centra i garaže u bloku oko bivšeg kina Zagreb na Cvjetnom trgu, prekrili čitavu zgradu transparentom na kojem je pisalo: Totalna rasprodaja - Zagreb d.o.o. Ovom je akcijom javnost po prvi put saznala za plan izgradnje shopping centra Hoto grupe u bloku na Cvjetnom trgu s garažom u Varšavskoj ulici. 

Na sam Dan planeta Zemlje, 22.4.2007. godine, više od 150 aktivista_kinja Zelene akcije i Prava na grad poklonili su građanima_kama Zagreba po prvi put akciju oslobađanja ulica (reclaim the streets) i stvorili pješačku zonu u Gundulićevoj ulici.

Od veljače do svibnja 2007. godine, Pravo na grad i Zelena akcija su peticijom  “Stop devastaciji Cvjetnog trga i Donjeg grada” prikupili preko 50.000 potpisa građana_ki protiv gradnje shopping centra na Cvjetnom trgu, protiv gradnje novih javnih garaža u središtu grada, za pažljivu obnovu donjogradskih blokova i za proširenje pješačke zone.

Na prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), koje je izradio Zavod za prostorno uređenje, Pravo na grad i Zelena akcija su tijekom javne rasprave u svibnju 2007. godine uložile primjedbe temeljene na peticiji koju je potpisalo preko 50.000 građana i građanki. No, ne samo da niti jedna od tih primjedbi nije uvažena, nego je i prvobitni prijedlog Zavoda promijenjen. Time je gradska vlast izigrala struku i obmanula javnost, izbjegavajući da se raspravlja o njenim stvarnim namjerama.

Uz zvuk sirene za uzbunu, 4.7.2007. je više od 150 aktivista_kinja sinkronizirano oko cijeloga bloka zgrada na Cvjetnom trgu na dvadeset minuta podiglo oko 50.000 dopisnica upućenih zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koje su građani_ke potpisali uz peticiju “Stop devastaciji Cvjetnog trga i Donjeg grada”, poručivši da će ako treba blok braniti i svojim tijelima.

Akcijom koja je održana 20.10.2007. godine, aktivisti_kinje Prava na grad i Zelene akcije preimenovali su Trg Petra Preradovića u Trg žrtava Milana Bandića. Svečanom preimenovanju prisustvovali su građani_ke iz Kupske, Galjufove (zbog urušavanja Kupske ulice i bivše tvornice Nada Dimić te probijanja Galjufove ulice bez građevinske dozvole), Varšavske, Erdödijeve i Horvaćanske ulice, Cvjetnog trga te četvrti Trnje, Vrbani III, Travno i Borovje.

Aktivisti_kinje su 18.1.2008. godine crnom plastičnom folijom ogradili dio Varšavske ulice koji je trebao  biti pretvoren u privatnu ulazno-izlaznu rampu. Akcija je upozorila na to da je kopanje rampi prema važećem Generalnom urbanističkom planu dopušteno samo u slučaju javnog interesa, a uzimanje pješačke zone kao javnog prostora za privatni poslovno – stambeni kompleks nije nikakav javni interes.

Prvi veliki prosvjed građana_ki protiv ovog štetnog projekta održao se 26.1.2008. kada se okupilo preko 4 000 građana_ki. Svojim okupljanjem su poslali jasnu poruku gradskim vlastima - ODUSTANITE OD PROJEKTA NA CVJETNOM TRGU!

Zelena akcija i Pravo na grad poslali su 27.2.2008 prijavu Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) u kojoj su tražili da se izvrši inspekcijski nadzor i ukine sporni Detaljni plan uređenja (DPU) bloka Ilica – Preobraženska – Preradovićev trg – Varšavska – Gundulićeva.

1. kolovoza 2008. godine, Hoto grupa je započela s rušenjem zgrade tiskare u dvorištu Preradovićevog trga 6, bez važeće lokacijske i građevinske dozvole, a u svrhu izgradnje shopping centra Cvjetni. Zbog početka protuzakonite realizacije projekta, Pravo na grad i Zelena akcija su pozvali građane_ke da se uključe u “Zagrebački živi zid”.

Na inicijativu Prava na grad i Zelene akcije, 31.8.2008. osnovan je Krizni odbor za Cvjetni trg u svrhu širenja građanskog otpora gradskoj politici otimanja javnog i socijalnog prostora grada koja pogodovanjima investitoru omogućuje projekt na Cvjetnom trgu. Sukladno tome, Odbor je trebao pozvati građane_ke na solidarnost i građanski neposluh te definirati strateške smjernice u nastavku kampanje Prava na grad i Zelene akcije.

Aktivisti_kinje Prava na grad i Zelene akcije su 7.11.2008. godine izveli akciju omotavanja zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) žutom trakom s natpisima «Mjesto zločina». Time su upozorili na ulogu Ministarstva u omogućavanju projekta na Cvjetnom.

Više od 500 aktivista_kinja je 13.11.2008. sudjelovalo u akciji uručivanja dopisa Gradskom poglavarstvu kojima se zahtijevala obustavu postupka izdavanja dozvole za rampu u Varšavskoj ulici i poništenje izmjena GUP-a iz 2007.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je u veljači 2009. godine odbilo sve žalbe stanara na lokacijsku dozvolu za ulazno-izlaznu rampu u Varšavskoj ulici koja je za potrebe Hoto grupe izdana od strane Grada Zagreba, što su Zelena akcija i Pravo na grad oštro osudili. Time je Ministarstvo po prvi put jednom investitoru omogućilo uzimanje javne površine za izgradnju pristupne rampe privatnom stambeno-poslovnom centru.

Pravo na grad i Zelena akcija su 31.3.2009. godine ispred zagrebačke Skupštine, povodom posljednje sjednice u mandatu, održali promotivnu akciju za novi brand vrhunske zagrebačke vode - MUTNA. Promotivne boce vode su uručene zastupnicima_ama Skupštine i članovima_icama Poglavarstva.

Nakon toga smo u travnju pozvali građane_ke da izaberu 3 najmutnije tvari u zagrebačkoj MUTNOJ vodi - politička korupcija, građevinske muljaže, zloupotrebe gradskog novca, izigravanje institucija i procedura, suludi gradski projekti, bahato ponašanje…sve su to bili sastojci MUTNE. Na tržnici Dolac je predstavljena nagradna igra “Izaberi tri najmutnije tvari… i osvoji put na Siciliju”.

Dok je kampanja protiv devastacije Cvjetnog trga i Varšavske ulice od strane HoTo grupe, uz podršku gradonačelnika Bandića, bila je u punom zamahu, 29.4.2009. smo predstavili publikaciju Zagreb kakvog želimo koju su izradili brojni stručnjaci_kinje iz tadašnjeg Urbanističkog savjeta Zelene akcije, kao doprinos raspravi o strateškom razvoju našeg grada. Čitajte više.

Aktivisti_kinje Prava na grad i Zelene akcije su 10.5.2009. održali akciju u pješačkom dijelu Varšavske ulice kojom su pokazali javnosti kako će uskoro izgledati Cvjetni trg i Varšavska. Obučeni u građevinske radnike, ogradili su dio Varšavske ulice te uz snimljeni zvuk građevinskih strojeva simulirali građevinske radove na iskopu rampe. Akcijom je prikazano kako će nakon lokalnih izbora izgledati Cvjetni trg i Varšavska s porukom: “Nakon izbora devastacija Cvjetnog trga postaje i vaša odgovornost”.

28.5.2009. godine je u Novinarskom domu proglašen rezultat izbora tri najmutnije tvari u zagrebačkoj Mutnoj vodi - preko 2000 građana_ki sudjelovalo je u izboru i ocijenilo da su tri najmutnije tvari u periodu od 2005. do 2009. godine bile: Arena Zagreb - dug za buduće naraštaje, slučaj Cvjetni trg te zagađena voda na Vrbanima.

 

 

U zoru 22.1.2010. trebali su započeti radovi na iskopu ulazne rupe za garažu u pješačkoj zoni u Varšavskoj. Prije nego su radnici uspjeli zatvoriti gradilište, radovi su blokirani. Aktivisti_kinje su se popeli na drveće, ušli u kaveze postavljene oko drveća te cijevima blokirali njihovo rušenje. Radovi su privremeno zaustavljeni.

 

 

Tijekom noći 5.2. 2010. započelo je stalno čuvanje Varšavske. Postavljena su dva kontejnera koji su služili kao info-točka gdje su se građani_ke mogli_e prijaviti u „Živi zid za Varšavsku“. Aktivisti_kinje su neprekidno dežurali_e u Varšavskoj i pozivali građane_ke da im se pridruže.

 

U Varšavskoj se 10.2.2010. okupilo oko 4 000 građana_ki na prosvjedu kako bi iskazali_e neslaganje s otimanjem pješačke zone. Tom je prilikom Gradu Zagrebu darovana skulptura trojanskog konja visoka 5 metara kao simbol prevare i zloupotrebe povjerenja koju predstavlja ovaj projekt, ali i cjelokupna politika zagrebačkog gradonačelnika.

 

 

U noći nakon prosvjeda, u Varšavsku je stigla interventna policija. U operaciji koja je trajala dva i pol sata uhićeno je 23 aktivista_kinja koji_e su dežurali_e u kontejnerima. Nakon što su aktivisti_kinje odvedeni-e, kontejneri su uklonjeni, a trojanski konj je uništen.

 

17.2. 2010. godine održana je prva akcija na koju smo pozvali grupu “Živi zid za Varšavsku”. 600 građana_ki je sudjelovalo u akciji urudžbiranja prijava Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za vezanih za Detaljni plan uređenja (DPU) bloka na Cvjetnom trgu.

 

Prema ispitivanju koje je za zagrebački ured Heinrich Boll Stiftung proveo Gfk Centar za istraživanje tržišta, čak 86 % Zagrepčana i Zagrepčanki podržavalo je Pravo na grad i Zelenu akciju, a više od ¾ nije podržavalo ustupanje Varšavske za projekt Hoto grupe - samo 26 % građana_ki je smatralo da je taj projekt od javnog interesa za Grad Zagreb.

7.4.2010. godine su aktivisti_kinje Prava na grad i Zelene akcije predali USKOK-u kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Bandića zbog kaznenih djela počinjenim pri sklapanju ugovora o financiranju rampe u pješačkom djelu Varšavske. Na poziv Prava na grad i Zelene akcije, ispred USKOK-a se okupilo oko 300 građana_ki iz „Živog zida za Varšavsku“ koji_e su se Državnom odvjetništvu i USKOK-u obratili prigodnom pjesmom “Zagreb te zove” i gumenim odčepljivačima za odvode. 

Nakon što su odbijene sve žalbe stanara Varšavske, 17.5.2010. započelo je ponovno postavljanje gradilišta uz asistenciju većeg broja interventnih policajaca i zaštitara. Ulica je tijekom jutra zavorena građevinskom ogradom. Do podneva se u ulici okupilo nekoliko stotina građana_ki i aktivista_kinja. Pola sata kasnije, dio ograde je uslijed velikog pritiska popustio i srušio se. Od tog dana započinje ponovno stalno čuvanje Varšavske u nekoliko dnevnih i noćnih smjena.

18. svibnja se oko 3 000 građana_ki okupilo na prosvjedu na Cvjetnom trgu jer je policijski kordon s ogradom spriječio građane_ke da se pridruže aktivistima_kinjama koji su dežurali u Varšavskoj.

Foto: Tomislav Turković

20. svibnja smo se uputili_e na prosvjed ispred Gradske skupštine gdje je nekoliko stotina građana_ki poručilo gradonačelniku Bandiću da da ostavku - simbolično su mu spakirani koferi za Remetinec. 

Aktivisti_kinje i građani_ke zajedno su dežurali u Varšavskoj ulici do 21. lipnja. Kroz period stalnog čuvanja Varšavske, organiziran je svakodnevni program (čitanja poezije, predavanja, koncerti, predstave, projekcije, satovi yoge i plesa…) 

Nakon što su DORH i Ministarstvo kulture – nakon više od 3 i pol godine – konačno reagirali na prijave i potvrdili nezakonitosti u projektu “Cvjetni”, aktivisti_kinje su završili s jednom fazom borbe u kojoj su svojim tijelima štitili_e Varšavsku i prešli u drugu fazu u kojoj su nadgledali i vršili pritisak na mjerodavne institucije da se slučaj Varšavske raščisti do kraja.

13.7.2010. godine odražali smo simboličnu blokadu Gradske skupštine kako bismo ukazali na kršenje javnog interesa. Naime, Skupština do tada nije poduzela ništa konkretno u slučaju Varšavske, a nisu je ni uvrstili na dnevni red.

Najmasovnije uhićenje građanki i građana u Hrvatskoj dogodilo se 15.7.2010. godine kada je započelo, ponovno uz pomoć interventne policije i blokadu prometa u središtu Zagreba, raskopavanje Varšavske. Mnogobrojni građani_ke, koji su se ubrzo počeli okupljati u znak prosvjeda, sjedli_e su na kolnik Gundulićeve. Policija je na ovaj čin građanskog neposluha reagirala privođenjem. Do kraja dana uhićeno je 142 ljudi, a svakome od njih izdana je zabrana prilaza Varšavskoj ulici u trajanju od 8 dana. Unatoč uhićenjima, prosvjedi su se nastavili.

16. srnja 2010. odražan je prosvjed ispred SDP-a i HDZ-a.

Idućeg dana, 17. srpnja, nakon što su blokirali križanje Gundulićeve i Masarykove, građani_ke i aktivisti_kinje uputili_e su se pred zgradu MZOPUG-a gdje su izgraditi simbolični zid. “Neka ministrica vidi kako je to kad vam netko sagradi `legalni zid`”, poručili su aktivisti_kinje.

Dvadesetak aktivista_kinja ponovno se okupilo 29.7. 2010. u Varšavskoj i blokiralo prilaz gradilištu te tako onemogućilo nastavak radova na ulazno-izlaznoj garaži. Policija je i tada reagirala uhićenjima. 

Aktivisti_kinje su 12.8.2010. održali konferenciju za medije pred sjedištem MUP-a i poručili kako policija usporava istragu u vezi štetnog ugovora o financiranju ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj, koji je gradonačelnik Milan Bandić potpisao s Tomislavom Horvatinčićem. Aktivisti_kinje su u Savskoj ulici razvili veliki transparent na kojem je pisalo Hvala državi na daru od 50 milijuna eura - T.H. Toliko je Horvatinčić trebao uprihoditi po realizaciji projekta Cvjetni.

Hoto grupa je 15.10.2010. proslavila završetak (neleaglnih) radova na trgovačkom centru i garaži na Cvjetnom trgu  - uz mariachije i zaštitare u uniformama privatne vojske obitelji Horvatinčić. Aktivisti_kinje Prava na grad i Zelene akcije dočekali su goste_šće izrazivši im dobrodošlicu na Bal vampira.

Aktivisti_kinje Prava na grad i Zelene akcije su 28.1.2011. izveli_e prosvjednu akciju ispred DORH-a kojom su komentirali omiljenu poštapalicu brojnih političara_ki i čelnika_ca institucija: “Neka institucije pravne države rade svoj posao”. Aktivisti_kinje su najavili_e da će od sada svakom političaru_ki koji_a izgovori tu izjavu uručiti toaletni papir s otisnutom izjavom.

31.3.2011. održan je akcija - sprovod javnom interesu u Varšavskoj ulici. Lijes s natpisom “Javni interes” bačen je u rampu podzemne garaže.

Povodom otvorenja centra “Cvjetni” za VIP goste_šće 6.4.2011. godine, aktivisti_kinje su blokirali ulaz u garažu u Varšavskoj.

Idućeg je dana (7.4.2011.) ograniziran veliki prosvjed povodom otvorenja shopping centra “Cvjetni” i garaže u Varšavskoj ulici. Preko zgrade na Cvjetnom razvijen je veliki transparent s natpisom Totalna prevara. Pred kraj prosvjeda policija i zaštitari su zabranili ulazak prosvjednicima_ama u centar, čime se potvrdilo da Cvjetni nije nikakav javni prostor, već hodnik shopping centra koji kontrolira Hoto grupa.

Nakon policijske blokade prosvjed ispred centra je završen, a manji broj prosvjednika_ca je individualno ušao u centar. Zaštitari i policija su reagirali nasilno te su izbacili prosvjednike_ce iz centra.

Aktivisti Zelene akcije i Prava na Grad su 21.3.2013. godine održali_e akciju ispred Gradske skupštine kako bi potaknuti zastupnike_ce da usvoje prijedlog GUP-a koji bi onemogućio devastacije poput onih na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici. Odluka Skupštine o usvajanju prijedloga je rezultat višegodišnjeg djelovanja brojnih pojedinaca_ki i organizacija okupljenih u kampanji Pravo na grad. Nadamo se da se slučaj poput Varšavske više nikad neće ponoviti.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.