hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

‘Communities go circular’: Održana repair konferencija i drugi partnerski sastanak

Dizajn bez naslova  53

Prošlog je tjedna u Sloveniji, u sklopu projekta “Communities go circular”, održana konferencija o popravljanju i ponovnoj uporabi.

Konferenciju je organizirala udruga Ekologi brez meja. Osim toga, partneri u projektu održali su sastanak i isplanirali buduće aktivnosti. 

Konferencija je okupila predstavnike općina, komunalnih poduzeća, nevladinih organizacija, medija itd. Predstavljeni su uspjesi slovenskih zero waste općina i raspravljeni modeli popravljanja i ponovne uporabe na razini Slovenije i EU. 

U prvom dijelu konferencije predstavljene su razne dobre prakse, zamke i prepreke većoj popravljivosti i općenito češćim popravcima. Nataša Šip iz predsjedništva Europske komisije u Sloveniji predstavila je nedavni zakonski paket za pravo na popravak. Predstavnica Zero Waste Europe, Aline Maigret, istaknula je potrebu za boljim dizajnom proizvoda, jer to određuje početnu točku za cijeli životni ciklus proizvoda, uključujući i njegovu mogućnost popravka. Ines Güsser-Fachbach sa Sveučilišta UNI Graz zagovarala je uvođenje financijskih poticaja za potrošače na temelju uspjeha austrijskih bonusa za popravak. Osim bolje dostupnosti podataka za potrošače, Boštjanu Okornu iz Saveza potrošača Slovenije nedostaje više standardiziranih dijelova u sastavu proizvoda, posebice onih trajnijih koji će biti dulje korisni. Matija Šuklje iz LUGOS-a predstavio je projekt Upcycling Android i korištenje open source rješenja u borbi protiv zastarijevanja softvera. Ugo Vallauri iz Restart projekta zaključio je izlaganja prezentacijom bogate zbirke otvorenih podataka o popravcima, manjkavosti u ovom području te njihovoj korisnosti i za zakonodavne procese.

U popodnevnim satima održani su tematski okrugli stolovi na temu izazova u vođenju lokalnih projekata kao što su reuse centri, popravljaone, kao i o potrebi za jačanjem kapaciteta u popravcima, važnosti stjecanja vještina popravljanja u današnje vrijeme, a istaknuta je i važnost komunikacije i informiranja te uloga medija koji trebaju biti još svjesniji svoje odgovornosti za širenje ekoloških sadržaja.

 

 

Projektni partneri su na sastanku saznali više o dosad provedenim aktivnostima, kao i planovima za nadolazeće aktivnosti i mogućnostima zajedničkog djelovanja. 

 

Projekt ‘Communities go circular’ financiran je iz EU fondova, program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV). Partneri u projektu su Zelena akcija (Zero Waste Croatia), Zelena Istra, Zero Waste Italy, KNOF i Ekologi brez meja (Zero Waste Slovenija). Više o projektu pročitajte ovdje.

 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.