hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Cirkularna ekonomija po Zero Waste principima rješava problem otpada. Spaljivanje je nepotrebno!

Picture1

“Odlagališta zakopavaju dokaze neodgovornog ponašanja ljudi, a spalionice i cementare ih spaljuju. Nužan je zaokret od linearne prema cirkularnoj ekonomiji baziranoj na smanjenoj potrošnji resursa kroz prevenciju nastanka, ponovnu uporabu i recikliranje otpada. To je odgovorno ponašanje prema našoj planeti jer mi smo jedina živa bića na njoj koja iscrpljuju resurse i proizvode otpad." - poručio je voditelj Programa gospodarenja otpadom Zelene akcije Marko Košak prošli tjedan na konferenciji o cirkularnoj ekonomiji u sklopu Zagreb Business Summit-a

2005. godine u Hrvatskoj je zacrtan sustav po kojem bi se miješani otpad iz kućanstava prevozio u centre za gospodarenje otpadom. Tamo bi se veći dio pripremao za spaljivanje, a manji reciklirao jer je definirana obveza od samo 20% recikliranja do 2020. godine. Danas, 10 godina kasnije, EU Direktive nalažu puno većih 50% odvojenog skupljanja i recikliranja, RH je na 15%, a Ministarstvo zaštite okoliša i velika većina gradova i općina i dalje se ponašaju u skladu sa zastarjelom koncepcijom i pasivno iščekuju stotine tisuća eura visoke penale. Naravno, njih će morati platiti građani, a mutni interesi će i dalje na neuređenom sustavu zarađivati milijune.

Osim obveza prema postojećim direktivama, Europska komisija u procesu je donošenja paketa cirkularne ekonomije kojim bi se još više unaprijedile obveze u korist prevencije nastanka, ponovne uporabe i recikliranja otpada. To je od Europske komisije u srpnju ove godine zatražio i Europski parlament izglasavši Rezoluciju o cirkularnoj ekonomiji koja traži još više ciljeve recikliranja (70%) i postupno ukidanje spaljivanja i odlaganja otpada.

Samo su pojedini gradovi i općine u RH uspostavom ekološkog sustava u drugi plan stavili političke igre i pogodovanja, a u prvi svoje građane i zaštitu okoliša. Najbolji primjer je Grad Prelog sa okolnim općinama koji je građanima omogućio lako dostupno odvajanje otpada i već sad ispunio ciljeve za 2020. te računi njegovih građana zbog penala neće morati rasti. Da se takav sustav preslika na ostale gradove i općine veličine Preloga već bi sada problem zbrinjavanja otpada u 90% RH bio rješen, dok bi ostali veći gradovi mogli preslikati uspješan sustav velikih gradova koje imamo u okolnim zemljama poput Italije i Slovenije.

Prezentaciju izloženu na konferenciji možete pogledati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.