hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 3/2009, ožujak 2009.

Izašao bilten Zelenog telefona za ožujak

Pohvala

U naše ime, te u ime građana koji su zvali ZT pohvaljujemo ZET i Grad Zagreb koji su kupili nekoliko gradskih autobusa na plin.

Osvrt na članak u časopisu Gospodartvo i okoliš, br. 96/2009

U članku je navedeno nekoliko netočnih navoda koje želimo ovim putem ispraviti. Nevladina udruga Zelena akcije 1992. godine je pokrenula projekt Zeleni telefon. Godine 1999. projekt Zeleni telefon uz financijsku potporu United States Agency for International Development (USAID) osniva Mrežu Zelenih telefona u Stubičkim Toplicama gdje je jedan od govornika bio i gosp. Željko Makvić, glavni državni vodopravni inspektor s kojim smo na početku jako lijepo surađivali.

Cijeli bilten možete pročitati klikom na link niže.

Projekt Zeleni telefon mjesečno izdaje Bilten koji izlazi elektroničkim i pisanim putem. U Biltenu su u skraćenom obliku izdvojeni i opisani slučajevi koje su aktivisti zaprimili i rješavali protekli mjesec. Tako su se dva jablana koja su na žalost posječena u Bukovačkoj ulici nalazila na lijevoj strani Bukovačke ulice kod bivšeg RIZ-a, a u Biltenu je napisana skraćena verzija i izostavljeni su osobni podaci prijavitelja. Puna informacija proslijeđena je komunalnom redarstvu Maksimir. Usput napominjemo kako imamo izvrsne odnose sa svim komunalnim redarima u Zagrebu. Dakle, u javnost ne izlazimo sa detaljnim podacima, osim kada se obraćamo nadležnom inspektoratu. Vodopravna inspekcija je jako dobro upoznata s našim načinom rada, i čudimo se njihovim izjavama kako površno prikupljamo i proslijeđujemo podatke što ometa njihovo “učinkovitu aktivnost”. Na njihovu “učinkovitu aktivnost” žalili smo se pismenim putem državnom tajniku gosp. Zdravku Krmeku. Naime, ako bi prijavu hitnosti radi proslijedili telefonskim putem tražili su je pismenim putem i obratno. Ako bi Vodopravnoj inspekciji dali konkretne podatke prijavitelja (koji se prethodno složio da proslijedimo osobne podatke), onda nas se obavezno bezobrazno izvrijeđalo i reklo kako neće oni nikog zvati. Priznajemo, dosta prijava zaprimimo s nepotpunim ili netočnim podacima. Međutim, trudimo se upotpuniti i provjeriti podatke.

Što se tiče rješavanja prijava, srećom uspostavili smo izvrstne kontakte s ljudima koji su kompetentni i stručni u svom poslu, te se neke prijave jako brzo riješavaju. Primamo prijave građana koje se odnose na velike zagađivače kao npr. INA ili Pliva. Na žalost, u tim slučajevima ne možemo puno napraviti jer je preveliki novac u igri. U šesnaest godina postojanja Zelenog telefona Vodopravna inspekcija ništa (veliko ništa) nije napravila za tzv. potok “Smrdljivec”. Mještani su ga nazvali Smrdljivcem jer ga Pliva godinama sustavno zagađuje. Sjećamo se inspektorice zaštite okoliša koja je nazvala Zeleni telefon i rekla nam da pustimo Plivu na miru, kako se tu ništa ne može napraviti i da će se sigurno jednoga dana sve promijeniti.
Da, važno nam je da evidentiramo svaku prijavu telefonski, pismeno ili osobno, pa to rade sve inspekcijske i ostale službe te ne znamo zašto se to dovodi u pitanje.
Žao nam je, što se dovodi u pitanje važnost postojanja Zelenog telefona. Koliko je važno postojanje Zelenog telefona pokazali su građani, njih 1624 u godini dana. Vjerujemo građanima, kad kažu kako ne znaju kome bi se obratili za neki ekološki problem ili kad kažu kako ih se ne sluša u nadležnim institucijama. Mi nismo ovdje samo kako bi zaprimili prijavu i proslijedili je, već smo građanima podrška, uho i informacija u njihovoj želji da promijene ovaj naš Grad na bolje, što kod činovnika u državnoj upravi ne dobivaju.

Sadržaj biltena

Buka

  • Građanin želi da reagiramo na Zakon o zaštiti od buke prema kojem crkvena zvonjava izuzeta iz tog Zakona. Građaninu je jasno da u današnje vrijeme nije moguće isključiti zvona iz upotrebe, jer je to duboko ukorijenjeni način vjerske aktivnosti i podsjećanja vjernika da se treba moliti Bogu. Međutim, trebalo bi voditi računa o jačini i vremenu zvonjave, jer se crkvena zvona oglašavaju već u 6 ujutro i nemilosrdno zvone 5 min.
  • Sanitarna inspekcija obavila je mjerenje buke u tvrtki Arbor vitae d.o.o. u Siraču i ustanovila kako buka koja se širi iz objekta ne zadovoljava propise navedene u Zakonu o zaštiti od buke. Tvrtka je ubrzo nakon mjerenja izgradila zvučne barijere između obiteljskih kuća i dijela postrojenja iz kojeg se širila buka. Nakon toga izvršeno je ponovno mjerenje koje je zadovoljilo sve propise.

Zelenilo

  • Na križanju Slavonske avenije i Ulice Ljudevita Posavskog gradi se podvožnjak. Posječeno je puno stabala.U parku kod bolnice Vrapč,e kod nogometnog igrališta u ulici Majke Terezije, sijeku se stabla radi zamjenske sadnje.
  • U ulici A.G. Matoš kod k.br. 68 u Kutini nalaze se zapuštene voćke oraha i višnje. Granje pada na nogostup.
  • Dio zelene površine u školskom dvorištu O.Š. “Odranski Obrež” se betonira. Prijedlog građanina je da se betonira jedna druga neuređena livada koja se nalazi nedaleko od ove, a ovu bi trebalo ostaviti ovakvom kakva je sada, zelenu.
  • Ribiči i izletnici koji posjećuju ornitološki rezervat Savica – Šanci trgaju i sijeku granje sa stabala kako bi ložili vatru.
  • Park između Kučerine i Pasarićeve ulice se obnavlja. Posjeći će se dva stabla i posaditi pet novih stabala. Postavit će se i kanalizacija uz rub parka.
  • Na zelenoj površini na uglu Slavonske i Vukovarske ulice ostala su tri bora od Božića.
  • U dvorištu Slovenske ulice k. br. 14 otpiljeno je veliko stablo. Gđa. pita je li potrebna dozvola za sječu? Da.
  • Građani Laginjine ulice apeliraju na nadležne institucije da ne dozvole uništavanje zelenih površina i njihovo pretvaranje u trgove s betonskom podlogom. Naime, park koji se nalazi u Laginjinoj ulici po arhitetonskom rješenju biti će pretvoren u trg s betonskom podlogom bez zelenih površina pogodan za igranje nogometa ili parkiranje automobila. Park je nekada imao ogradu, a sada ga nema. U park će biti postavljene podne svjetiljke koje su problematične iz razloga visokih troškova postavljanja i održavanja, te sigurnosti i devastacije. Na uglovima parka postavit će se spremnici za otpad, a pored istih postavit će se klupe za sjedenje.

Zrak

  • MUP nabavlja oko 800 novih automobila. Trebalo bi sve te automobile prebaciti na plin. 

Šuma

  • Sijeku se stabla bukve u centralnom dijelu Medvednice uz trasu planinarske staze M1.
  • Kroz šumu na Kraljevcu i Prekrižju bagerima krči se cesta.
  • Na Vrhovcu se siječe šuma radi izgradnje.
  • U Park šumi Jelenovac nalazi se stablo puno bršljana, a u Park šumi Tuškanac stabla su “napadnuta” bršljanom.
  • Upravitelj šumarije Saborsko naređuje čistu sječu po miniranim dijelovima šume. Uklanja table oznaka minskog polja.
  • Uz autoput na početku Ivanić Grada u šumu se navaža šljunak za parkiralište. • Iznad ulice Pantovčak

Otpad

  • Susjed je glomaznim otpadom zatrpao privatno dvorište zgrade na Kvaternikovom trgu. Nalazi se tu stari frižider, staro željezo, olupina automobila, a pojavili su se i štakori.Na javnu zelenu površinu u Veslačkoj ulici netko je bacio građevinski otpad.
  • Tvrtka Gajeta u Domu zdravlja Remetinec obrađuje medicinski i infektivni otpad. Širi se jaki smrad.
  • Oko svih jezera u ornitološkom rezervatu Savica – Šanci nalazi se puno otpada.
  • U naselju Štefanovec u Maksimiru jedno poduzeće prikuplja, skladišti i spaljuje otpad. Inspektor zaštite okoliša je zabranio spaljivanje otpada, ali otpad i dalje spaljuju noću.
  • Uz rub šume Radonjić u ulici Granice nalazi se šest olupina automobila.
  • Toplomjeri se mogu odložiti u ljekarne.
  • U Ivanjoj Reci se u jame od šljunčarenja kamionima dovozi otpad koji se kasnije zatrpava.
  • D.B. u ulici Završje k.br. 37 drži otpadno ulje u bačvama od 50 i 100 litara uz priključak za pitku vodu.
  • U Ulicu Granice u Črnomercu kamionima se dovozi i odlaže građevinski i glomazni otpad. 

Zračenje

  • U Ulici Pantovčak susjed je dozvolio da se na krov njegove kuće postavi repetitor za mobilnu telefoniju i u zadnjih mjesec dana četiri je susjeda umrlo.
  • Na krovu bolnice u Karlovcu postavljeno je pet repetitora za mobilnu telefoniiju.

Dokumenti

Bilten Zelenog telefona, ožujak 2009. 

PDF 160 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.