hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 12/2005, Prosinac 2005.

Brojprijava 12 2005

Bilten možete preuzeti u PDF obliku ovdje  ili pročitati u nastavku ...

Uvod

U mjesecu prosincu primili smo ukupno 92 prijave građana. Kategorije otpad, razno i zelenilo zauzimaju uobičajna prva tri mjesta, ali veliko iznenađenje predstavlja nam kategorija životinje s dvanaest prijava. Navikli smo kategoriju životinje gledati na predzanjem ili zadnjem mjestu. U mjesecu prosincu trovali su se i mlatili mačići, zlostavljali i ubijali psi. Čovjek nekako vjeruje da u mjesecu prosincu vladaju dobrota, toplina, milosrđe, i da se takve grozote nikako ne mogu događati u mjesecu prosincu. Očito je da bolesni umovi ne biraju sredstva, a kamoli mjesec.

A što se to dogodilo s nekad vrsnom novinarkom Hloverkom Novak - Srzić u emisiji Otvoreno, kada je tema bila ambalažni otpad? Da li je razlog takvom neprofesionalnom i pristranom ponašanju njezin tata Novak koji ima tvornicu sokova u Makarskoj? To je najblaži razlog koji nam pada na pamet. U svakom slučaju Ružinski i naša Jagoda nisu trebali prisustvovati takvom cirkusu od emisije, i trebali su se odmah ustati i otići iz emisije. Vlada je pozvala na bojkot tvrtki koje su počele dizati cijene zbog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu. Tako bi netko trebao pozvati na bojkot emisije Otvoreno i sve više agresivne Hloverke.

Osim u Travnom crkva će se graditi i u dugo najavljivanoj trnjanskoj Savici. Građani nam se nisu javljali u vezi gradnje crkve na Savici, iako je prije tri godine osnovan inicijativni odbor građana koji su bili protiv gradnje.
I na kraju, umjesto na početku, želimo vam uputiti novogodišnju čestitku za koju nikad nije kasno. Osim zdravlja, veselja, novaca i ispunjenja skrivenih želja, želimo vam godinu čistog okoliša. Sretno!

Zrak

  • U Ilici kod k.br.169, osjeća se kiseli smrad iz kanalizacije. Građani pretpostavljaju da je to od tiskare Kopigraf.
  • Između Nehajske i Trsatske ulice, nalazi se prizemnica s jako visokim dimnjakom iz kojeg izlaze smradovi.
  • Romi u Resniku već pet godina pale kablove.
  • Iza hotela Westin nalazi se velika trafo stanica od 30kwh. Izvor iz HEP-a nam je rekao, da su zračenja iz te trafo stanice ogromna, jer samo iz 0,4 kw trafo stanice (koja je mala trafo stanica) zračenje se širi na stotine metara dalje.

Šuma

  • U općini Preseka na tromeđi između Gornjaka, Gornjeg Vinkovca i Ledine, siječe se šuma uz cestu.
  • Uz željezničku prugu od Pešćenice do Turopolja, nalazi se zapuštena šuma s puno posječenih stabala.
  • U Kustošiji na kraju Kotoribske ulice nalazi se zapuštena šuma puna izvaljenih stabala.
  • U Samoboru u dijelu grada Vrhovčak - Stražnik, sjeku se crnogorična stabla.

Otpad

  • Na javnoj zelenoj površini na Novoj cesti kod k.br. 177, nalazi se divlji deponij koji svakodnevno količinski raste. Nedavno je iz crvenog Wartburga s prikolicom registarskih oznaka ZG 312 TI izbačeno nekoliko frižidera.
  • U Kranjčevićevoj ulici ispred k. br. 7, nalazi se građevinski otpad.
  • U prošlom broju Biltena ZT-a 11/05, napisali smo kako Novi list odvaja novine za reciklažu. Međutim, to je samo djelomično istina. Udruga Bokci odvoze stare novine, a svakodnevni uredski papir se baca u smeće.

Zelenilo

  • Na Jankomiru kod nadvožnjaka posječeno je osam stabala jablana zbog proširenja ceste.
  • Navodno je s Bundeka nestalo 150 životinjskih i biljnih vrsta.
  • Na uglu Hanuševe i Talovčeve ulice, na zelenoj površini često je parkiran narančasti kombi.

Dokumenti

Bilten Zelenog telefona, prosinac 2005.

PDF 178 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.