hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 12/2003, Prosinac 2003.

Blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2004. godinu, žele vam aktivistice Zelenog telefona

Svake godine apeliramo da se kupuju borovi s korijenom. Takav bor uvijek možete posaditi u svom vrtu, u susjedovom vrtu, pokloniti vrtiću ili školi, pokloniti najdražem dječjem parku i gledati kako raste.

Borove s korijenom možete nabaviti na slijedećim adresama:
* J.P. Zrinjevac, Remetinačka 15, tel: 659 88 86
visina bora od 1,50 m - 1,80 m koštaju 180,00 kn
* Žitnjak d.d., Žitnjak b.b., tel.: 240 73 19
samo smreke visine 1,5 m koštaju 68,00 kn
* Trg Petrice Kerempuha
jele visine 1,6 koštaju 180,00 kn
jele visine oko 4 m koštaju 800, 00 kn
* Vrtni centar - Gorica d.o.o., Braće Radić - odv. 48, Velika Gorica, tel.: 6224 880
* Vrtni centar - Pisačić d.o.o., Zagrebačka ulica 4, Sv. Ivan Zelina, tel.: 099 542 012

Otpad

* U ulici Rebro, iznad Badelovog brijega u Sesvetama, nastao je "mali Jakuševec". Prostor je natrpan starim automobilima, kontejnerima, pa čak i praznim bocama kisika za autogeno varenje, a pojavili su se i štakori.
* Kontejner za papir na uglu Rakovčeve i Babukićeve je pun.
* Pun kontejner za papir na početku Kosorove.
* Građani nas pitaju kamo sa starim bojama. Reciklažna dvorišta u Zagrebu primaju otpadne boje.
* Na Goricama je oko k.br. 40, iz automobila registarskih oznaka ZG 859 SG izbačen otpad. Zahvaljujući gospođi koja je to vidjela i prijavila nama, a zatim i komunalnom redaru, otpad će biti uklonjen a počinitelj kažnjen. Ovim putem, zahvaljujemo i komunalnom redaru gosp. Brzoviću iz Maksimira na njegovom trudu da se problem riješi.
* U ulici S Alića k. br. 4 pogon Mlinara ima dva kontejnera za otpad. Jedan je pod lokotom a drugi je stalno pun i oko njega je stalno otpad (limene kante, plastika, kartoni...). Tete dječje kuće Palčica već su nekoliko puta upozoravale na problem, ali ih svi ignoriraju. Iz uprave Mlinara obećali su nam da će postaviti još jedan kontejner.
* Građani Pešćenice - Žitnjak zahvaljuju svima na uklanjanju otpada kod Elke.

Šume

* Staza u zaštićenoj park-šumi Tuškanc stalno se nasipava šljunkom, koji se ispire u šumu, tako da se staza proširuje. Sve to da bi se vozili đipovima po pješačkoj stazi. Građani su kontaktirali sve inspekcijske službe, ali bez rezultata.
* Sijeku se stara i zdrava stabla u zaštićenoj park - šumi Jelenovac. Iz odjela Hotikultura, Hrvatske šume tvrde da je to jedini mogući način prirodnog pomlađivanja šume (mladicama ispod starih stabala nedostaje svjetla). Građani i dalje ne vjeruju da je ta metoda primjerena park - šumi.

Gradnja

* Prije prije gotovo dva mjeseca uputili smo Odjelu inspekcijskog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja dopis s prijavom bespravne gradnje na kč. 231 K.o. Šestine uz Himper. Ista ta prijava prosljeđena je Upravi za inspekcijske poslove u Zagrebu uz uputu da se "po predmetnoj stvari postupi bez odlaganja i o poduzetom obavijesti podnositelj prijave". Dijelimo zabrinutost građana zbog sporosti postupanja čak i u zaštićenim područjima, u ovom slučaju Parku prirode Medvednica. Medvednica je izložena devastaciji, kako na rubnim područjima privatnom izgradnjom, tako i na vršnom području tekućim pripremama za skijaški kup.
* Građani Kustošije pokreću akciju za uređenjem parka u Graničnoj ulici. Park godinama nije uređivan, a koristi ga svakodnevno velik broj djece i građana okolnih ulica. Građani smatraju da park treba opremiti klupama, spravama za dječje igralište i koševima za otpad, te urediti staze. Tako bi jedina zelena površina u tom dijelu, Kustošija kvalitetnije služila za igru i odmor djece i odraslih.

Razno

* Tete dječjeg vrtića Vjeverica iz Šuflajeve ulice, zahvaljuju na materijalima koje smo im poslali i nadaju se daljnjoj suradnji koja bi im pomogla u edukaciji djece.
* Građani traže materijale o parkovima Velebit i Žumberak - Samoborsko gorje.

Olupine

* Olupina tamno plavog Renault-a 4, registarskih oznaka ZG 595 FD, ostavljena je na uglu Trenkove ulice i Starčevićevog trga.
* U Lučkom, u Hrastovičkoj ulici kod k. br. 7, već tri godine stoji olupina smeđeg Renault-a 4.
* Na parkiralištu, u ulici S. Kolara, između k. br. 14 i 16, nalazi se olupina zlatno-smeđeg Huntera. Olupina je puna otpada, probušenih guma i bez registarskih tablica.
* U Grušku ulicu je prije više od tri mjeseca, pred sam ulaz u zgradu kod k. br. 2, dogurana olupina tamno plavog Renaulta, registarskih oznaka ZG 4265 AN.
* Iza benzinske stanice OMW ISTRA BENZ u Slavonskoj aveniji, na makadamu nalazi se ostavljena bijela olupina.

Zrak

* Tvornica vatrogasnih aparata Pastor na Novačkoj cesti bb u Rakitju, ispušta gusti crni dim, koji prekriva sunčevu svjetlost. Građani pretpostavljaju da je dim opasan jer ima miris zapaljenih auto guma, te vjerojatno sadrži dioksine.
* Građani i dalje zovu zbog smradova iz kompostane na Jankomiru. Citiramo jednog građanina: "Kompostana smrdi ko kuga, molimo vas pomozite."
* U centru Novog Sela Palanječkog (kod Siska) Stevo Lipovac zaljeva livadu gnojnicom. Uaasan smrad smeta svima. Građani ne mogu sušiti meso i kobasice.

Vijest dana

U parku Ilica - Austrijska - Reljkovićeva, u zapadnoj aleji, popunjen je drvored sa petnaestak stabala mladih kestenova. Bravo!

U četvrtak, 18. prosinca 2004. godine Zelena akcija održala je svoju redovitu godišnju Skupštinu. Kako je to bila izborna Skupština, za predsjednicu je s još jednim mandatom jednoglasno izabrana Mr. sc. Jagoda Munić. Čestitke Jagodi!

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.