hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 11/2004, Studeni 2004.

Ne samo da gradski oci ne znaju tko je i što je Zelena akcija već i novinari sve "zelene" trpaju u isti koš.

Koja li zbrka vlada u glavama nekih patuljaka, a nikako ne dozvoljavaju drugima da tu zbrku riješe. Vjerojatno zato jer misle da su Bogom dani, a k tome su još i najpametniji (tako oni misle). Možda i griješim. No, to ćemo odmah utvrditi nagradnim pitanjima koja slijede. Zaokruži točan odgovor:

1. Zelena akcija je:

a.) Nevladina i neprofitna udruga za zaštitu okoliša, koja je već 14 godina aktivno uključena u problematiku zaštite okoliša i promicanje održivog razvoja.
b.) Politička stranka
c.) Nemam pojma

2. Zelena akcija dijeli poslovni prostor od 343.59 m2 u Frankopanskoj 1 s Hrvatskim prirodoslovnim društvom

a.) da
b.) ne
c.) nemam pojma

Ako ste sigurni da ste točno odgovorili na sva pitanja, javite nam se na telefonski broj Zelenog telefona i čeka vas lijepa šalica za čaj, a ako niste sigurni u svoje odgovore možete provjeriti u Gradskom uredu za upravljanje imovinom grada i to kod pročelnika gospodina Željka Uhlira koji potpisuje sve službene dokumente ne čitajući iste.

Objašnjenje gornjeg teksta: Ne samo da gradski oci ne znaju tko je i što je Zelena akcija već i novinari sve "zelene" trpaju u isti koš. Tako je npr. u Zagrebačkoj panorami dana 25. studenog išao prilog o "zelenim" strankama. Gosti emisije bili su čelnici "zelenih" stranaka, a u pozadini su se puštale slike akcija Zelene akcije iz prostora u Frankopanskoj 1 koja nema veze s tim "zelenim" strankama. Naravno, da će svatko normalan zaključiti da su to akcije "zelenih" stranaka i možda zaključiti kako su super ti "zeleni". Ne bi uopće reagirali na prilog u Panorami, da novinarka Ivanka Buklin nije prije bila upozorena da Zelena akcija nije stranka. Ali Ivanka je očajno trebala sliku u pozadini i sliku je stavila. Samo krivu sliku i to nitko ne zna (pa ni Ivanka), osim nas aktivista u Zelenoj akciji koji se već 14 godina bavimo projektima, kampanjama i akcijama usmjerenim na poboljšanje kvalitete života.

Na žalost, nikom ništa nije jasno u moru stranaka, pa tako nije ni novinarima, gradskim ocima, građanima... I onda se čovjek pita kad otvori novine, upali televizor ili radio, što je istina a što nije? Da li je to prava slika ili je to samo iskrivljeno ogledalo pa treba sliku pogledati pod nekim drugim kutom? Stvar procjene i vjerovanja svemu i svačemu.
I na kraju da li su zbilja super ti "zeleni"? Najžalosnije je to što se većina stranaka osnuje "pet do 12" i treba na brzinu animirati javnost. Onda je najlakše okititi se tuđim perjem, jer se nema ni suvislog programa, a kamoli nešto drugo. Da li je to super? Stvar procjene i vjerovanja svemu i svačemu.

Otpad

* Kamo sa starim monitorima i ostalim elektroničkim otpadom, jedno je od čestih pitanja građana na ZT? Odgovor smo potražili u jednom od reciklažnih dvorišta u Zagrebu. Građani mogu sav svoj elektronički otpad besplatno odložiti u bilo kojem reciklažnom dvorištu u Zagrebu, dok tvrtke staru elektroničku opremu zbrinjavaju u tvrtki Unija Meteor.
* Oko crkve u Vugrovcu navaža se otpad i zemlja, navodno uz blagoslov svećenika.
* Ekološka udruga iz Pule "Zelena Istra" želi pokrenuti projekt otvaranja reciklažnih dvorišta u Istri te ih zanima što je sve potrebno da bi se taj projekt ostvario.
* Reciklažno dvorište, odnosno zeleni otok sa spremnicima za odvojeno odlaganje otpada, želi na novouređenom javnom prostoru postavti Udruga građana Hrvatski Leskovac.
* Bageri su početkom studenog upali u reciklažno dvorište na Knežiji s namjerom gradnje ceste kroz samo reciklažno dvorište, iako nitko od zaposlenih nije primio rješenje o iseljenju s dosadašnjeg prostora. Radnici reciklažnog dvorišta su uspjeli zaustaviti bagere, na žalost samo privremeno, jer usprkos brojnim pozivima građana Knežije koji se protive zatvaranju ovog reciklažnog dvorišta, ono će se ipak zatvoriti. Traži se zamjenska lokacija za reciklažno dvorište.
* U Kalničkoj ulici ponovno se stvorio divlji deponij nekoliko dana nakon što su radnici Čistoće uklonili sav otpad sa zapuštene parcele nepoznatog vlasnika.
* Gospodin Bilušić, rukovoditelj odvoza otpada u Čistoći, obavijestio nas je o očišćenim lokacijama divljih odlagališta otpada o kojima smo pisali u Biltenu za mjesec rujan. Očišćen je deponij u Slavonskoj aveniji, u ulici Susedsko polje te onaj u Ravnicama. Zahvaljujemo gospodinu Bilušiću na suradnji. No, svega nekoliko dana nakon što je Čistoća odvezla nekoliko kamiona otpada iz ulice Susedsko polje, ta je ulica ponovno zatrpana glomaznim otpadom.
* Građani su nam prijavili da se u naselju Soblinec u Sesvetama (preko potoka Blagošćak), na poljoprivrednom zemljištu, odlažu veće količine auto guma. Kažu da ih sada ima oko milijun.
* Mnoge tvrtke u Zagrebu imaju problem zbrinjavanja starog papira. Kamo ga odložiti? Pošto i sami muku mučimo sa starim papirom, pronašli smo privremeno rješenje. Gospodin Zoran Gubić stari papir besplatno odvozi u PAN.
* Na uglu Varšavske i Gundulićeve, preko puta pošte, oštećen je spremnik za baterije koje ispadaju van.
* Park na uglu Badalićeve i Kranjčevićeve ulice zatrpan je građevinskim te ostalim sitnim i krupnim otpadom.
* Sjeverno od stare Samoborske ceste u općini Sveta Nedelja, iza nadvožnjaka, već se duže vrijeme navaža zemlja od građevinskih iskopa i drugi otpad.
* U ulici III. Retkovec oko k.br. 16, na privatnoj parceli, već se duže vrijeme odlaže građevinski otpad (šuta, otpadni asfalt, kamenjeÉ).
* U Ogrizovićevoj ulici kod k.br. 15, na stazi za pješake, odbačena je velika količina suhih odrezanih grana, što narušava izgleda te ulice i onemogućava nesmetano i sigurno kretanje pješaka.
* Na malenom trgu u Varičakovoj ulici, spremnici za odvojeno sortiranje otpada postavljeni su na podest, ispod kojega se skupila velika količina smeća. Radnici Čistoće redovito čiste smeće oko podesta, ali ne i ispod njega. Građani žele da se truli podest makne. Vrata spremnika za PET ambalažu i spremnika za baterije se otvore kada su spremnici puni te otpad pada po zelenoj površini.
* U šumi, uz cestu koja vodi prema Medvedgradu, odbačena je velika količina glomaznog otpada (keramičke pločice, madraci,É). Nešto dalje, uz istu tu cestu, nalazi se olupina Yuga, nakon cca 1300 m štednjaci, a nakon cca 2000 m olupina tamno plave peglice.
* U Bistri, iza benzinske crpke, na zelenoj površini odlažu se olupine autobusa i stare automobilske gume koje se često spaljuju.
* U Bistri, preko puta osnovne škole, građevinska tvrtka Kecerin d.o.o. odlaže velike količine građevinskog otpada (zemlju od iskopa, šljunak, betonske blokove, šutu te ostale vrste građevinskog otpada).
* Kod osnovne škole Marija Jurić Zagorka u Štefanovečkoj ulici, nema niti jednog koša za otpad, pa je park oko škole pun papirića i boca. Na parkiralištu iste škole odbačena je šuta koja zauzima dva parkirališna mjesta, te dvije kamionske gume koje također zauzimaju dva parkirališna mjesta.
* U Svetoj Nedjelji, na parcelama koje graniče s mjesnim grobljem nastao je divlji deponij. Iako je Inspekcija zaštite okoliša donijela rješenje o uklanjanju otpada, a ukloniti ga mora općina, otpad je još uvijek tamo.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.