hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 11/2003, Studeni 2003.

Vijesti Zelenog telefona

Komentar na dopis komunalnog redarstva NOVI ZAGREB - ZAPAD

Nije nam baš u praksi komentirati dopise nadležnih službi, ali ovoga puta činimo izuzetak. Komunalnom redarstvu poslali smo putem dopisa broj registarske tablice kamiona, koji često navaža otpad u Aveniji V. Holjevca b.b (150 m zapadno od benzinske crpke OMV ISTRABENZ). Međutim, broj registarskih tablica nije dovoljan da bi se pokrenuo prekršajni postupak, jer je potrebno navesti: ime i prezime prekršitelja s osobnim podacima, odnosno ime tvrtke - pravne osobe koja čini prekršaj, njezin matični broj, opis djela, vrijeme i mjesto počinjena prekršaja ... Tako piše u povratnom dopisu Komunalnog redarstva. Ovim putem molimo nadležne službe da nas pouče kako saznati gore navedene podatke. Niti jedna policija ovoga svijeta, neće nam dati podatke o vlasniku kamiona, osim ako imamo veze na policiji. Ni u ludilu ne možemo legitimirati vozača kamiona, jer kao prvo, nemamo nikakvo pravo legitimirati nikoga, a kao drugo, zamislite scenu u kojoj vozač kamiona istovaruje otpad a naš aktivista ga traži osobnu kartu! Mišljenja smo da sve ove podatke treba saznati komunalno redarstvo, a ne građani. Građani mogu prijaviti prekršitelja, dajući broj registarskih tablica, opis djela, vrijeme i mjesto počinjeno prekršaja, ali to je sve. Postoji primjer komunalnog redara iz Novog Zagreba, koji je na temelju pregleda otpada i broja registarskih tablica saznao počinitelja prekršaja. U ovom slučaju nije trebao ni svjedok prekršaja, jer je počinitelj priznao krivnju. Također, imamo primjer komunalnog redara iz Peščenice-Žitnjak, koji je nakon naše prijave i osam poslanih mu brojeva registarskih tablica, čiji su vlasnici istovarivali otpad kod Hladnjače na Žitnjaku, pozvao počinitelje na razgovor. Od osam počinitelja, jedan je priznao krivnju i platio kaznu od 100 kn. Super, jer je i to bolje nego da nitko nije pozvan na razgovor. U ovom slučaju, komunalnom redaru iz Pešćenice-Žitnjak nismo trebali poslati niti jedan drugi podatak, osim brojeva registarskih tablica. Onda zašto je to nekima dosta, a nekima nije?

Otpad

* Djelatnici Zrinjevca očistili su otpad kod Elke. Problem će se vjerojatno ponavljati, jer čistači Elke bacaju otpad preko živice na javnu zelenu površinu.
* Stanari zgrade u ulici Tina Ujevića k. br. 15, mole da se postave kartonske kutije za stari papir u njihovu zgradu. Na žalost, poduzeće PAN, koji se bavi sakupljanjem starog papira, više ne postavljaju kartonske kutije u zgrade, nego samo u poduzeća jer ne stignu sve sakupiti.
* U Štefanovečkoj i Banačkoj ulici već desetak dana nije počišćeno lišće s ulice i pločnika.
* Na Kajzerici, na 3. južnoj obali, u sklopu poslovnih objekata (kineska skladišta), svakodnevno se pali otpad. Komunalno redarstvo iz Novog Zagreba - zapad već je otprije upoznato s tim problemom.
* Žuti kontejner za PET ambalažu kod DM-a u Ivanićgradskoj opet je pun.
* 50 - 60 t infektivnog otpada stoji u TEŽ-u. Gosp. Breberina iz TESECA još uvijek čeka dozvolu od MZOP-a (Odjel za otpad) za izvoz otpada u spalionicu u Beču.

Zelenilo

* Na Rebru su srušena 60 - 70 godina stara zaštićena stabla. Uništen je cijeli park.
* Na maloj zelenoj površini ispred Sheratona parkiraju se automobili.
* U Lovničkoj ulici radi se kanalizacija za industrijske otpadne vode. Cijevi se polažu kroz park, tako da se ruše 15-20 godina stari borovi.
* Na Pantovčaku kod k. br. 182, vozači svoje automobile parkiraju na zelenim površinama. Najčešće tamo parkira Alfa Romeo registarski oznaka ZG 4855 A. Uništena su već dva zimzelena grma.
* U noći sa 19. 11. na 20. 11. ispred NIK-a u Radničkoj cesti posječeno je nekoliko starih borova.

Gradnja

* U Zapruđu se namjerava graditi benzinska stanica. Rušiti će se stabla visoka preko 20 m. Građani traže našu pomoć u organiziranju građanske inicijative.
* U ulici Kraljevečki ogranak, na kraju ulice s lijeve strane, Rasonja Ivo i Renić Antun s adresom stanovanja Kraljevečki ogranak k. br. 37, sagradili su bespravno šupu na javnoj zelenoj površini. Šupa je puna otpada i ljudi iza šupe vrše nuždu pa se širi i neugodan smrad.

Razno

* Odgajatelji dječjeg vrtića Vjeverica, žele naučiti više o ekologiji i kako je približiti djeci predškolske dobi.
* "Kako je teško biti star i sam" tako nekako idu riječi pjesme, samo što umjesto rijeći star stoji rijeć mlad. Ovo je napisano zato, što nas je nazvao bračni par koji zajedno ima 175 godina. Žive sami na Pantovčaku, a kćer im živi u Beču. Kažu da su greškom prodali stan jednom poduzeću, koji ih sada sustavno truje, ne samo zelenim kemikalijama, nego i air conditionom.

Buka

* 6. studenog održana je javna tribina pod nazivom "Pivovara - moj susjed", u prostorijama Područnog ureda Črnomerec. Na tribinu nisu bili pozvani građani Črnomerca, koji redovito prijavljuju Zagrebačku pivovaru Zelenom telefonu. Građani su ipak došli na tribinu (na poziv ZT-a), i rekli su da nije sve tako ružičasto kako predstavlja uprava pivovare i predsjednica Vijeća gradske četvrti Črnomerec, gđa. Zdravka Vučkovac. Kamioni i dalje blokiraju malu ulicu Kunišćak (radi se o 100-tinjak kamiona i šlepera dnevno).

Ne samo da blokiraju ulicu nego rade i nesnosnu buku turiranjem već od rano jutarnjih sati. Boce na pokretnoj traci i dalje zveckaju u noćnim satima. Prozori pogona se i dalje ne zatvarju, iako je rečeno da je u pogone uveden ventilacijski sustav, te da će se prozori zatvarati. Građani i dalje zovu ZT i mole za pomoć. Najviše nas je razočarao članak u Večernjem listu od 7. studenog, pod naslovom "Zagrebačka pivovara smanjuje buku" novinara Ivana Kovača. Gosp. Ivan Kovač piše kako je pivovara poduzela niz koraka kako bi smanjila buku i "ostale neugodnosti", a nijednom riječju nije spomenuo građane i godine borbe protiv buke, koja se još uvijek nije smanjila, unatoč čestim obećanjima uprave pivovare. Pretpostavljamo, da će se prava buka oko pivovare tek podići.

Olupine

* Olupina sivog BMW-a, s probušenim gumama, ostavljena je u Branimirovoj ulici, na parkiralištu kod igrališta Srednje željezničke škole a preko puta pošte.
* Konačno smo zajedno s komunalnim redarima Peščenica-Žitnjak, pronašli Turopoljsku ulicu i ispred k.br. 26, olupinu Renaulta 4. Olupina će biti uklonjena.

Broj prijava

U mjesecu studenom primili smo 46 prijava, 13 prijava više nego prošle godine u istom mjesecu (33). Najviše prijava primili smo u vezi otpada, slijede problemi ugrožavanja zelenila i prijave pod razno. Po jednu prijavu primili smo pod kategorijom promet, životinje, šume i rudarenje. Lijepa vijest je, da će se postaviti stupići kod hotela Opera i s istočne strane HNK, kako bi se spriječila vožnja po zelenim površinama. Zelene površine na adresi Viktora Kovačića, kod k.br. 18 (kod dječjeg vrtića) i k.br. 36 (park), uvrštene su u javne zelene površine na kojima se vrši uklanjanje parkirnih vozila metodom "pauk - video nadzor". U Puli je 28., 29. i 30. studenog, održana koordinacija Mreže Zelenih telefona Hrvatske. Na koordinaciji je odlučeno da se Kap života iz Gospića isključi iz Mreže, a Ličko-senjska županija priključi udruzi Pan iz Karlovca. U Mrežu su uključene još udruga Nobilis iz Čakovca Zeleni san iz Vinkovaca. Ukupno sada radi u Mreži Zelenih telefona deset udruga. Radionica za nove volontere i novinare održat će seu veljaći slijedeće godine.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.