hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 10/2004, Listopad 2004.

Izašao je iz tiska Bilten Mreže Zelenih telefona Hrvatske u kojem su opisana po dva zanimljiva slučaja sa svakog Zelenog telefona radi stjecanja uvida u vrstu prijava na Zelene telefone odnosno stanja u okolišu u Hrvatskoj.

Nastavlja se trend velikog broj prijava građana na Zeleni telefon. Velikih odstupanja u rasporedu prijavljenih problema nema, osim olupina i problema šuma. Prosječno mjesečno primamo po dvije prijave olupina, međutim ovaj mjesec primili smo 8 prijava. U mjesecu rujnu problem šuma bio je na četvrtom mjestu (11 prijava) dok je sada s dvije prijave na devetom mjestu. Najzanimljivije prijave opisane su na drugoj i trećoj strani ovog Biltena. Ovoga puta izostavili smo prijave u vezi otpada ali ćemo u slijedećem broju Biltena otpadu posvetiti dvije stranice.

U izradi je godišnji Izvještaj Zelenog telefona. Ono što je se već sada zna je da smo u jednogodišnjem razdoblju, od 1. listopada 2003. godine do 1. listopada 2004. godine primili smo ukupno 917 prijava, što je gotovo dvostruko veći broj nego prošle godine, kada je primljeno 555 prijava. U prosjeku smo mjesečno primali 76 prijava.

Zelenilo

* U ulici Kršnjavoga kod Mimare potrgana je zaštitna ograda koja je sprečavala uništavanje zelene površine.
* Naše građane zanima tko je zadužen za održavanje, okresivanje granja te rezanje stabala na javnoj površini, te tko i pod kojim uvijetima može posječi stablo na privatnoj površini.
* Posljednjih nekoliko mjeseci zovu nas građani s brojnim prijavama i upitima vezanim uz devastiranje Medvednice.
* Građani su nam javili da je konačno posječen suhi kesten u Petrinjskoj kod k.br. 42.
* U Našicama su drvoredi lipa "ošišani u glavu", tako da se neka stabla već počinju sušiti. Građani Našica traže objašnjenje za takvo postupanje, te strahuju za ostale drvorede u gradu.
* U Lepušićevoj je ulici posječeno pet breza. Građane zanima tko je i zašto posjekao ta stabla, te što će se desiti s ostalih pet stabala.
* U Buconićevoj ul. k.br.18 jedan od susjeda je samovoljno i bez ikakvih dogovora s ostalima posjekao puzavac koji je krasio cijelu fasadu.
* Građani su protiv sjeće parka između Selske, Baštjanove i Vitezovićeve.

Razno

* Eko komuna u Srbiji i Crnoj Gori traže našu pomoć za spas planine. Naime, austrijsko poduzeće kupilo je rudnik i raditi će cestu do tamo.
* Gosp. Špirić postao je ravnatelj instituta za primjenjenu ekologiju u OIKON-u d.o.o. Iskrene čestitke! Zahvaljuje na dosadašnjoj suradnji, a nada se i budućoj suradnji.
* Dana 25. listopada održala se je tribina u Gradskoj vijećnici u Dugoj Resi pod nazivom Rijeka mrežnica - Park prirode.
* Glavni urednik Magazina Sport gosp. Tomislav Birtić piše knjigu o Kostelićima. Kakve to veze ima s nama? Ima ako relaciju postavite ovako: Zelena akcija - Medvednica - Skijaški kup - Kostelići.
* Tehnički muzej u Zagrebu obilježava 50 godina nuklearnih elektrana, u sklopu čega će se održati nekoliko predavanja profesora fizike, a kako priča o nuklearnoj energiji ne bi ostala samo na njezinom veličanju, pozvali su Zelenu akciju da upozore i na negativnosti nuklearne energije. Pohvalno.
* Građani su upozorili na glavni ulaz u OKI koji je bez kontrole i postoji velika opasnost od npr. sabotaže. Naime, tamo se nalaze skladišta plina i 5 - 6 skladišta drugih firmi.
* Gosp. iz Dugava požalio se na susjede koji istresaju tepihe punih psećih dlaka kroz prozor. Pokušao je razgovarati sa susjedima ali bezuspješno.

Gradnja

* Stanovnici Klinča Sela još uvijek nisu uspjeli zaustaviti gradnju benzinske crpke uz potok Okićnica. Sudeći po odgovoru kojega smo dobili od urbanističke i građevinske inspekcije, bojimo se da će se uz potok Okićnicu uskoro osim vode moći točiti i gorivo.
* Ponovno smo bili obasipani brojnim prijavama o radovima na Medvednici. Ovoga puta najviše nam je energije oduzela borba protiv asfaltiranja i proširivanja šumskog puta bez dozvola, za što, kako u Ministarstva zaštite okoliša nakon provedenog inspekcijskog nadzora tvrde, nije potrebna lokacijska dozvola jer je riječ o REKONSTRUKCIJI!!?
* U Banatskoj ulici netko je mijenjao cijevi i ulicu je ostavio raskopanu.

Olupine

*Ilica 324 - olupina crvenog Yuga 45
* Rudeška 124 - crvena olupina
* Rudeška 67a - plava olupina
* IV Stara Pešćenica 13 - bijela olupina Fiata
* Folnegovićeva ul. preko puta Vodovoda - crvena i crna olupina
* Križanje Rapske i Kornatske ul. - plava olupina
* Klaićeva 11 I 11a, s dvorišne strane - tri olupine
* Višnjevac kod Osijeka u ul. A.Šenoe 16 - 4 olupine.
* U Rijeci na Kantridi - olupina Alfa romeo, a na Zametu - olupina kombija

Zrak

* U dvorištu Ilice 89, nalazi se mala drvena baraka iz čijeg se dimnjaka danonoćno širi gusti crni dim. Susjedi se žale na gušenje i glavobolje, te sudeći po dimu i smradu zaključuju da se tamo spaljuju gume i slični otpad.
* Stanovništvo Rakitja se još uvijek guši ispušnim plinovima tvornice "Pastor". Nedavno je cijelo mjesto bilo u magli i dimu, a smrad po pokvarenim jajima, kako stanovnici tvrde, ulazio je u kuće i kroz zatvorene prozore. Kako doznajemo od nadležne inspekcije zaštite okoliša koja je bila na terenu, stanovništvo Rakitja će uskoro ponovno moći disati punim plučima.
* Slične probleme imaju i stanovnici Oriovca (kraj Slavonskog broda), gdje lokalna tvornica namještaja Oriolik nema riješeno zbrinjavanje otpada, te se sav otpadni materijal (umjetna vata, spužva, plastika) pali na otvorenom.
* U Pregradi se kraj osnovne škole planira postaviti Cronet-ov odašiljač za mobilnu telefoniju. Stanovnike zanima koje su dozvole potrebne za postavljanje odašiljača i postoji li mogućnost da se to zaustavi.
* Iz ciglane na Črnomercu neprestano se širi gusti crni dim.
* Da li će Zelena akcija raditi nešto protiv odluke podizanja granice sa 1,5% na 4,5% CO2 eko testova za automobile.

Vode

* U Čučerju, ul. Trstenik, jedan od susjeda ne prazni septičku jamu, već pomoću cijevi ispušta otpadne vode na susjedne parcele i put.
* Fekalije septičke jame u Slunju ispuštaju se ravno u izvor vode (bunar) koji vodom snabdjeva četiri sela. Voda je potpuno zagađena i nije više za piće što je potvrdila i sanitarna inspekcija.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.