hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Bilten br. 09/2004, Rujan 2004.

Zelenoj akciji, hrvatskoj članici globalne mreže Friends of the Earth (Prijatelji zemlje), ove godine povjerena je odgovornost organiziranja godišnje skupštine svjetske mreže i godišnje skupštine njenog europskog dijela.

Mi smo FOE

Zelenoj akciji, hrvatskoj članici globalne mreže Friends of the Earth (Prijatelji zemlje), ove godine povjerena je odgovornost organiziranja godišnje skupštine svjetske mreže i godišnje skupštine njenog europskog dijela. Po prvi put će se skupština najveće svjetske mreže, koja okuplja organizacije za zaštitu okoliša iz 68 zemalja svijeta, održati u ovom dijelu Europe. Mreža je osnovana 1971. a danas okuplja preko milijun članova i simpatizera širom svijeta ( Više informacija na: FOE , FOE europe Skupština je posljednji put održana 2002. u Švicarskoj, a 2000. u SAD-u. Pored skupština mreže održana je i tematska konferencija Nature for sale (Priroda na rasprodaji). Konferencija se održava od 20. rujna do 4. listopada u hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama.

Što se tiče prijava na Zeleni telefon konačno kategorija otpad nije na prvom mjestu, nego tek na trećem mjestu. To ne znači da je otpada manje, nego su građani više nazivali interesirajući se za konferenciju "Priroda na rasprodaju" u organizaciji Friends of the earth (FOE) i Zelene akcije ili zbog događanja povodom Dana bez auta, što sve spada u našu kategoriju razno. Zanimljivo je također, da je 24 prijava došlo izvan Zagreba, iz gotovo svih dijelova Hrvatske, iz Slavonije, sjeverne i južne Dalmacije, Zagorja i Like. Prošle godine u mjesecu rujnu primili smo 93 prijave, dvije više nego ove godine u rujnu. Prošlo je već godinu dana od naše akcije "Ako može u parku može i na parkingu", kada smo sagradili kućicu na parkiralištu ispred Gradskog poglavarstva. Ove godine možda se dogodi i koja akcija na Medvednici.

Otpad

* Pokraj zelenog i plavog kontejnera, na parkiralištu teniskog centra u Maksimiru (Ravnice), nalazi se veća količina papirnate ambalaže, koja zauzima dva parkirališna mjesta.
* Na otoku Biševo plaže su pune otpada, a kamenje je puno katrana.
* Ulica Susedsko polje cijela je zatrpana otpadom. Građani tvrde da se tamo noću kamionima dovoze ogromne količine otpada, te da je otpada toliko da je zatrpan i jedan dio kolnika, što između ostalog ometa normalno i sigurno prometovanje tom malom ulicom.
* Građani nas često zovu s upitima kamo s građevinskim otpadom, otpadnim tekstilom i ostalim vrstama otpada, jer nisu sigurni koje vrste otpada reciklažna dvorišta primaju.
* Stanarima ulice Dvorište k.br.9, radnici sa susjednog gradilišta, u dvorište svakodnevno odbacuju velike količine otpada.
* Oko zelenog spremnika za staklo u Slavonskoj aveniji, nalazi se razbijeno prozorsko staklo.
* U šumu, u mjestu Planina Donja, neprestano se dovoze i odbacuju velike količine otpada.
* Na području Stubičkih toplica kontinuirano se odlaže glomazan otpad na divljem odlagalištu. Općinske vlasti dobro su upoznate s ovim ilegalnim odlagalištem, koje se povremeno zatrpava pomoću bagera.
* Eko svijet tel. 0800 200 025 postavlja kutije za papir u urede.

Rudarenje

* Na otoku Lošinju 500 m od mjesta Čunjski, odnosno 1000 m od mjesta Artatore, vrši se se intezivna aksploatacija kamena unatoč zabrani.
* Građane Podsuseda još uvijek muči buka, promet, prašina, pucanje kuća i brojni ostali problemi koji proizlaze iz obližnjeg kamenoloma.
* Poduzeće Kamen Psunj u kamenolomu Fukinac (Okučani) radi s pojačanim intezitetom. Jalovinu kamionima odvoze i bacaju u rijeku Sloboština koja je već djelomično zatrpana granitnim muljem. Jalovina se odlaže i na otvoreni plato u brdima iznad sela Gornji Rogolji i Bobare. Promet kamionima je nepodnošljiv, a građani strahuju da će jalovina s prvom kišom zatrpati sela. Slučaj je prijavljen rudarskom inspektoru g. Željku Prce.

Gradnja

* U Parku prirode Medvednica započela je izgradnja vodovoda od Trnave do vrha Medvednice bez lokacijske i građevinske dozvole. * Problem ilegalne gradnje u ulici Frateršćica na k.br. 31 još uvijek nije riješen.
* Građani Samobora su nas zamolili da im pomognemo organizirati peticiju protiv izgradnje asfaltne baze u Samoboru.

Zelenilo

* U Meršičevoj ulici u ograđenom dijelu nalaze se firme Amway i Pismoreklam, koje su zauzele jedan dio javne zelene površine, posjekle dva stabla, nasipali šljunak i tako si napravili stazu koja ima služi kao izlaz iz tog ograđenog dijela.
* U ulici Poljana Josipa Bronšmida nalazi se dječji park u kojem je u posljednjih nekoliko godina posječeno šest stabala. Građani traže da se tamo posade zamjenska stabla.
* Ispred ulaza u ulici M. Trnine k. br. 14 na javnoj površini nalaze se dvije breze uz koje su građani posadili bršljan u kojem se gnijezde kosovi. Jedan od susjeda želi počupati bršljan jer mu smetaju ptice.
* Na zapadnom ulazu u Zagrebački velesajam, prilikom održavanja međunarodnog jesenskog sajma, parkiranje se naplaćuje čak i na zelenim površinama. * U Voltinoj ulici iza k.br. 6 i 8 uništena zelena površina usljed parkiranja.
* Na Trešnjevci, između Selske, Baštijanove, Vitezovićeve i Hruševečke ulice rušit će se stabla radi izgradnje?
* Park u središtu Dubca već se duže vrijeme ne održava. Neprestano je pun smeća, postoje dva koša za smeće koja su potrgana, a staza nakon postavljanja instalacija još uvijek nije dovedena u prvobitno stanje.

Šume

* Na Svetom Duhu iza k.br. 133 siječe se šuma.
* Privatna šuma u Vukomercu također ruši, i to bez znanja i suglasnosti vlasnika šume. Šumarski inspektor tvrdi da su vlasnici u potpunosti zapustili tu šumu, te da neka stabla u njoj predstavljaju opasnost za prolaznike, ali i za razvijanje bolesti ostalih stabala u šumi. Komisija i Šumarska inspekcija su na terenu utvrdili i obilježili potencijalno opasna i bolesna stabla, izdali nalog šumariji Zagreb, koja ta stabla ruši, a troškove će snositi vlasnici.
* U Petrinji se ruše stari hrastovi u Kotar šumi. U poglavarstvu grada Petrinje tvrde da je riječ o održavanju šume, usljed čega su odrezana 3 bolesna stabla, a ostalima će se odrezati suhe grane.
* Građani Slavonije traže da se spriječi masovno branje veprovine u slavonskim šumama tijekom Dana svih svetih.
* Put do Ponikva pun je kopriva.

Razno

* Nekoliko učenika X. zagrebačke gimnazije doći će u ured Zelene akcije kako bi se upoznali s našim radom, programima i aktivistima.
* Cijelo dopodne 24. rujna, ulice Štefanovečka, Banatska i Osječka bile su bez struje.
* Lijepo je kad nas se nazove i pohvali naš Bilten. Zahvaljujemo i mi Vama gđa. Svjetlana Hajduković što s pozornošću čitate naš Bilten.
* Još uvijek postoji zainteresiranost udruga, ali i građana za naš adresar. * Gospodin Selfeši iz Bjelovara mogao bi sakupiti oko 100 tona zdravih i neprskanih jabuka, ali ih nema kome prodati. Jabuke propadaju i trunu.

Vode

* Građane zanima tehnika i proces čišćenja naftnih mrlja na moru.
* U naselju Goli Vrh (Klinča selo) kraj potoka Okičnica koji snabdjeva vodom ornitološki rezervat Crna Mlaka, gradi se benzinska pumpa, iako je po Prostornom planu zabranjena gradnja. Dozvolu za gradnju izdao je Nikola Golojuh, brat vlasnika zemljišta koji je zemljište prodao Petrolu.

Promet

* Gospođa stanuje u prizemlju zgrade u ulici I.G. Kovačića. Ispred prozora nalaze se tri parkirališna mjesta gdje svakodnevno parkiraju automobili okrenuti ispušnim cijevima prema prozorima. Gospođa moli za pomoć jer joj je soba puna ispušnih plinova.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.